Cukrář.cz

Reklama



Když šlehačka nabývá kyselé chuti

28.03.2022 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

 

Jak se napraví šlehačka, když je trochu nakyslá?

Máme-li trochu nakyslou šlehačku, přidáme do ní na špičku nože jedlou sodu v prášku.


Jak zamezíme tomu, aby šlehačka neřídla?

Někdy se stává, že ušlehaná smetana příliš řídne. Nápravu zjednáme, když do ušlehané smetany přidáme trochu (asi 1 malou lžičku na 1 litr) jemně rozemletého dragantu.
Dragant se může dát též do dobré šlehačky, když do ní přidáme trochu mléka. Tím se získá na vydatnosti a takový 1 litr dobré smetany snese osminku litru mléka, když do smetany dáme trochu dragantu.


Co se zbylou ušlehanou smetanou?

Když nám někdy zbyde ušlehaná ušlehaná smetana, můžeme jí příští den svařit na pařížský krém, případně na čokoládovou smetanu.

Mnohý cukrář zajisté přišel do rozpaků, když mu zkyslo větší množství smetany a nedalo se přesně zjistit, zda smetana již byla nakyslá když ji obdržel od dodavatele. Smetana bývá někdy v počátečním stavu zkysnutí, aniž je to možné chutí zjistit. Abychom mohli zjistit, zda je smetana nezávadná, dáme do skleničky trochu našlehané smetany a polijeme ji trochou vinného lihu. Je-li smetana nezávadná, obojí se spojí a smíšenina zůstane hladkou. V případě, že je smetana již i v počátečním stavu zkysnutí, srazí se a nesmísí se s vinným lihem.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 14. listopadu 2024
svátek slaví Sáva, zítra Leopold

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.