Cukrář.cz

Reklama



Mascarpone

21.05.2021 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Mascarpone je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné bez odstraňovaní syrovátky. Pochází z Lombardie (slovo Mascherpa označovalo v tamějším dialektu sýr ricotta), dnes se však vyrábí po celé Itálii. Mascarpone se používa jako přísada do dezertů (např. tiramisu) a dortů.
Mascarpone je bílé barvy, čerstvý voní jako smetana a často se smíchává se sýrem ricotta, kdy se používá místo másla. Rychle se kazí, proto je zvykem vyrábět jej v zimě. Tento sýr lehce dostane příchuť jiného jídla a proto je potřebné ho skladovat odděleně.
Mascarpone sa dá normálně koupit v obchodě, jeho příprava však není složitá - ohřejeme 1 litr smetany na približně 90 °C, přidáme 5 ml kyseliny citrónové nebo odpovídající množství citrónové šťávy a směs pomalu promícháváme ca. 10 minut, dokud se smetana nesrazí. Směs necháme odkapat v utěrce.
Postup výroby Mascarpone
Vybereme si ze svého nádobí kovovou mísu, která zapadne do hlubokého hrnce, aniž by se dotýkala dna hrnce, ale aby byla posazena na okrajích hrnce.
Teplotu snížíme na polovinu a smetanu zahříváme. Často kontrolujeme teplotu pomocí teploměru. Teplota smetany by se měla pohybovat okolo 87°C. Smetanu příležitostně promícháme.
Přimícháme vinný ocet a lehce mícháme, dokud se smetana nezačne srážet.
Hrnec i s mísou sejmeme z plotny, zakryjeme poklicí a 10 minut necháme odstát. Tvarohová hmota se zatím ještě více zahustí. Větší cedník nebo sítko vysteleme plátýnkem, nebo filtrem do kávového překapávače. Mascarpone přecedíme a necháme  aby vychladlo na pokojovou teplotu. Vložíme do plastové nádoby a pevně uzavřeme.
Mascarpone chladíme 24 hodin, aby získalo svou finální konzistenci.
Skladujeme v ledničce.
Spotřebujte nejpozději do 3 dnů.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.