Cukrář.cz

Reklama



LYCKEBY CULINAR – CHUŤ, KTERÁ DÁVÁ SMYSL

10.10.2003 | Autor: Ing. Marie Balíčková | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

LYCKEBY CULINAR – CHUŤ, KTERÁ DÁVÁ SMYSL
Ing. Marie Balíčková,  LYCKEBY CULINAR, a.s.

Vznik nové firmy, která v sobě spojuje osvědčenou tradici a moderní trendy, je vždy slibnou událostí. Ze zavedené  společnosti LYCKEBY AMYLEX, a.s.   Horažďovice vznikla nová společnost – LYCKEBY CULINAR a.s. 
Společnost LYCKEBY AMYLEX, a.s.  je známá výrobou a prodejem škrobů, dextrinů, vlákniny a dalších výrobků na bázi brambor pro průmysl potravinářský, textilní, papírenský, polygrafický, obalářský a jiný. Nová společnost LYCKEBY CULINAR a.s. oddělila pouze její část zaměřenou na potravinářství..
Na první pohled by se mohlo zdát, že tříštění jedné velké společnosti na dvě menší je v současné obecné atmosféře spojování a sjednocování nelogické. Oddělení výroby a prodeje škrobu a látek  na jeho bázi, určených pro potravinářský průmysl od ostatních spotřebitelských oblastí, však vychází z celkové reorganizace švédského koncernu LYCKEBY STÄRKELSEN GROUP.  Zde z původně sedmi propojených společností na začátku tohoto roku vznikla struktura tří obchodních center zaměřených na potravinářství, styk s dodavateli brambor a technickou oblast. V důsledku těchto změn byla vybudována nová struktura i v české dceřiné společnosti. Nová firma však neznamená jen formální změnu struktury, ale zároveň rozšiřuje okruh nabídky svým klientům. 
LYCKEBY CULINAR nepřichází jen se škroby, ale nově také s kořením.Navíc nyní může poskytnout výrobcům v širokém spektru potravinářských výrob zkušenosti mateřské společnosti s kuchyněmi a zvyklostmi z mnoha zemí světa.Tyto cenné zkušenosti se mohou uplatnit především v masném průmyslu, při výrobě chipsů, dále ve výrobě polotovarů a hotových pokrmů všech typů, lahůdek apod. Firma rovněž nabízí směsi, které upravují ve výrobku řadu organoleptických vjemů, především však chutnost a texturu. Směsi se samozřejmě vylaďují podle požadavků zákazníka. Švédská LYCKEBY CULINAR AB dnes zaujímá dominantní postavení na skandinávském trhu. Využití skandinávských zkušeností předpokládá postupné zavádění moderních, a to i exotických výrobků na náš trh. Tak se vedle tradičních chutí objeví dosud neznámé, které přinesou i nové trendy ve výrobě potravin.
Přírodní koření pro výrobu směsí z části pochází od společnosti CULINAR INDIA. Vlastní zpracování však probíhá ve Skandinávii metodou STS.  Jde o šetrné, ekologické ošetření přírodního koření, při kterém dochází pomocí vzduchu k redukci mikrobiologické kontaminace, a tedy k zachování jemné granulace a barvy koření a zároveň ke zvýšení hygienického standardu a bezpečnosti výrobků.
K úpravě textury se do směsí přidávají podle potřeby škroby, popř. dextriny (produkt řízené degradace škrobu), bramborová vláknina a další výrobky. Příslušné certifikáty zaručují, že všechny tyto výrobky jsou prosté GMO.
 Podmínky pro vysokou výslednou kvalitu škrobů, vlákniny, koření i kořenících směsí jsou samozřejmě vytvořeny na všech výrobních závodech společnosti LYCKEBY, tedy i v horažďovických závodech LYCKEBY AMYLEX a LYCKEBY CULINAR.  Svědčí o tom certifikát ISO 9002, který společnost v r. 2002 obhájila v plném rozsahu, dále zavedený systém HACCP a  od r. 2001 fungující „Zásady dobré výrobní a hygienické praxe“. Kromě jiného také společnost získala  Kosher certifikát.
Toto jsou předpoklady, se kterými vstupuje společnost LYCKEBY CULINAR na nové pole aditivních látek a další práce bude vedena snahou, aby se vše dělo jen ke spokojenosti výrobců i konzumentů.

Zahájení činnosti společnosti LYCKEBY CULINAR je dárkem k nastávajícímu 10. výročí působení švédského partnera v Horažďovicích.


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.