Cukrář.cz

Reklama



Dekorace zdokonalují dort

16.04.2021 | Autor: Jaromít Boff | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

 

Dekorace ztělesňuje a vybavuje dort. Od jeho estetického vybavení závisí jeho prodejnost a vkusně zpracovaná dekorace určuje i cenu výrobku.
Pokud se dekorace ztrácí v maličkostech nebo v jednotlivostech, které nejsou sladěny s celkem a s nutnou cenovou hodnotou, nastává nám mezera v kalkulaci, buďto tím, že dochází ke zdražení dekorace, nebo dortu vzhledem k velikému nákladu materiálu na jeho výrobu nebo umělecké provedení. Někdy pak nezbývá nic jiného, než dort prodat pod cenu, nebo bez výdělku.
Aby se mohla pěkná a vkusná dekorace dortu rychle a při úsporné režii sestavit, používá se k tomu účelu dekoračních šablon. Zákazník nakupuje mnohdy dort bez předchozí objednávky, a chceme-li jeho přání vyhovět, je zapotřebí mít po ruce celou škálu ozdobných dortových dekorací.
Ten kdo poznal výhodnost těchto šablon, určitě tohoto umělohmotného pomocníka ve své dílně nepostrádá.
Šablony se používají k nastínění vzorku nebo se jejich prostřednictvím vzorek natírá. Nastiňování se provádí štětcem, kdy se používá uztuženého stětce, tzv. kartáčového. Štětec se drží svisle a takto se vtírá cukrářská barva skrz otevřené části šablon na připravenou plochu dortu.
Při této práci se musí dbát, aby nebyl štětec příliš namočen, nebo by se mohlo stát, že se nám barva rozteče po dortě. Je lepší, když se štětec předem otře na papíře, aby nebyl příliš mokrý. Existují různé druhy barviv např. kakaový prášek rozředěný vařeným cukrem a mnohé další.
K natírání dekorace vezmeme řidší glazuru nebo správně temperovanou máčecí hmotu, popřípadě cukrářskou polevu. Nabízí se další řada možností v podobě bílkového krému, barevného ovocného želé, máslového krému a další.
K tomu účelu je vhodné použití širšího a dlouhého nože. Levou rukou držíme šablonu a pravou roztíráme glazuru. Je potřeba dbát na to, aby byla glazura vždy roztírána v malých tenkých dávkách, poněvadž jen tímto správným roztíráním docílíme správný tvar. Jedná se v podstatě o jednoduchou a lehkou práci.
Kdybychom roztírali na šabloně větší množství hmoty najednou, jsme v nebezpečí, že část této hmoty přilne na šablonu, čímž utrpí kvalita výrazu dekorace. Po rozetření zdvihneme pravou rukou šablonu na jedné straně výše a teprve levou rukou oddálíme šablonu od dortu pryč.
Jakmile si zvykneme na tento postup, připraví nám šablonová technika radost a ušetří mnoho drahocenného času a materiálu. Šablonou uděláme pěknou a rychlou uměleckou ozdobu, která se bude zákazníkovi líbit.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.