Cukrář.cz

Reklama



Pekaři i cukráři věří, že v EU obstojí; strach mají z předvstupního období

11.06.2003 | Autor: ČTK | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Čeští a moravští pekaři i cukráři věří, že by se v Evropě po předpokládaném vstupu ČR do EU ztratit neměli a že na tomto trhu obstojí. Obavy však mají z nejbližších předvstupních měsíců. Místopředseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jan Kašpar míní, že obor může ohrozit zejména smlouva zvaná Double Profit, na jejímž základě jsou rušena některá cla ve vzájemném agrárním obchodu Česka a Evropské unie.
    Podle Kašpara totiž hrozí, že se do Česka z EU budou ve větší míře dostávat dotované výrobky, což naruší pravidla rovné soutěže. Pokud pekaři přečkají toto zhruba roční období a do EU se dostanou, pak při rovných podmínkách budou zcela konkurenceschopní. Po vstupu Česka do EU by totiž dotovaný dovoz neměl být možný, řekl dnes Kašpar ČTK na devátém ročníku pardubických Dnů chleba.
    Pekaři se na případný vstup Česka do EU nijak zvlášť nepřipravují. "Není to žádná kampaň, která by začala letos. Je to dlouhodobá příprava na to, že základním legitimním požadavkem Evropy je, že bude moct vyrábět potraviny jenom ten, který je bude vyrábět zdravotně nezávadné, nekontaminované a prostě super po všech stránkách," uvedl. Až na některé výjimky většina pekařů kritéria EU více či méně splňuje, poznamenal předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Miroslav Jeroušek.
    K problematice cen pekařských výrobků Kašpar řekl, že zdražování je nevyhnutelné. "Mzdy v oboru jsou velmi nízké.
Vzhledem k tomu, že zhruba 25 procent nákladů při naší výrobě představují právě mzdy, zdražování musí přijít," dodal.

Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.