Cukrář.cz

Reklama



Ochucujeme kávu

10.03.2021 | Autor: V. BUdský | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Káva s menším či větším množstvím mléka nebo s bohatou čepicí ze šlehačky je pro nás záležitostí naprosto běžnou, zvykli jsme si i na hustou pěnu cappuccina jemně poprášenou kakaovým práškem, o kávě s přídavkem různých druhů alkoholu ani nemluvě. Ale což takhle ochutnat kávu se skořicí, kardamonem nebo třeba muškátovým oříškem? Zvyk přidávat při vaření do konvice s kávou koření, jež zajímavým způsobem ovlivní její chuť, je odedávna rozšířen na Středním Východě i v některých dalších oblastech světa, například v Mexiku. Exotické přísady, jako byla ambra, časem nahradily kardamon, muškátový oříšek, skořice nebo třeba
hřebíček. Zatímco například v Etiopii nebo Eritreji je oblíbený zázvor, Mexičané si svou opojnou a silnou kávu dochucují skořicí a hřebíčkem. Sami pak můžete zkusit experimentovat s různými kombinacemi těchto přísad: stačí je při mletí přidat do středně pražené kávy (optimální poměr je 25 9 koření na 500 9 kávy). Můžete však postupovat i podle některého z těchto receptů:

TURECKÁ KÁVA OCHUCENÁ KARDAMONEM (pro 4 osoby)
50 ml vody, I čajová lžička kávy, 1/2 čajové lžičky cukru a několik semínek kardamonu. Do konvičky dejte vodu a vmíchejte kávu, cukr a rozdrcený kardamon. Na středně silném plameni zahřívejte, dokud káva nevzpění a nevystoupí po okraj. Poté ji odstavte a konvičkou prudce klepněte, aby se vytvořila usazenina. Konvičku vraťte zpět na oheň a postup dvakrát opakujte. Hotovou kávu sceďte
a servirujte v šálcích.

MEXICKÁ KÁVA (pro 4 osoby)
150 ml vody, 2 polévkové Ižíce nahrubo mleté kávy, hnedy cukr, kousek skořice
Vodu spolu s kávou a všemi přísadami přiveďte k varu a poté odstavte. Dobře promíchejte a dejte znovu vařit. Až káva opět dosáhne bodu varu, sceďte ji a podávejte.(V Mexiku se ochucená káva připravuje v hliněné nádobě, Vám na její přípravu postačí obyčejná pánev.)

ZÁZVOROVÁ KÁVA (1 porce)
1 lžíce medu, na špičku nože mletého zázvoru, 1 šálek kávy, 2-4 lžíce smetany do kávy. Do šálku dejte med a promíchejte jej s čerstvě umletýrn zázvorem. Vše zalijte čerstvě připravenou kávou, přidejte smetanu a můžete podávat.

CAFÉ BRULOT (pro 4 osoby)
1 šálek horké kávy, kůra z pomeranče,troška rumu nebo brandy, skořice, hřebíček,nové koření a cukr Pomerančovou kůru, koření a cukr namočte do rumu nebo brandy a nechte je dobře nasáknout. Poté směs ohřejte a nechte sednout. Následně přidejte horkou černou kávu, dejte chvilku zvolna vařit a podávejte.

AROMATIZOVANÉ KÁVY
Někdy v 70. letech 20. století se v USA objevil trend aromatizování kávy. Ta se za tímto účelem postříkala nosným olejem a po pražení se dochutila aromatickýrni látkami. V současné době mají američtí spotřebitelé možnost vybírat z vice než sta druhů aromatizovaných káv. K nejoblíbenějším patří káva s příchutí čokolády, oříšků, brandy, citronu, pomeranče či máty,z koření pak vede vanilka, skořice nebo např. muškátový oříšek. Výjimkou však nejsou ani kávy malinové nebo třeba banánové -inu, proti gustu žádný dišputát.

I s MLÉKEM OPATRNĚ
Rozhodnete-li se přeci jen zůstat u mléka, pak s ním nakládejte opatrně, neboť výrazně ovlivňuje chuť kávy: zatímco u kávy s plnou chutí a výrazným aroma se nedá proti přidání mléka nic namítat, káva s méně výraznou chutí by se měla pít vždy černá. Zásadně pak používejte jen mléko s nižším množstvím tuku, protože právě tuk v plnotučném mléce překrývá jemné chuťové nuance spařené kávy. Pro dosažení sametově jemné chuti by mělo být mléko ohřáté, nikoli však vařící.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.