Cukrář.cz

Reklama



Kočka - prý - byl počátek zmrzliny

22.02.2021 | Autor: Cukrářské listy | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

V úvodu tohoto vyprávění vložme do příběhu raději slůvko  - prý -.
Tento  příběh se měl stát v domě italského cukráře Giovaniho Sorbettiho ve Florencii.
V jeho domě se chystala velká událost neboť pan šéf měl druhého dne vstoupit do stavu manželského. Veškeré dění se podřídilo tomuto dni a proto byl celý den obrácen zcela naruby, kdy se po celou jeho dobu drhlo, mylo, uklízelo a to jak v bytě, krámě i v komoře, která sloužila též za lednici. Vše se nastrkalo do komory, aby bylo víc místa v jiných místnostech. Všechny police byly plné a ani na stolech a zemi nebylo volného místečka.
V komoře se rovněž nacházely mísy s ledem, v nichž byla v cínových nádobách rozdělaná grenadina. I Sorbettiho kočky musely být přitom. A jak jinak, musely se chlupaté přítulnice nalézat právě v místě, kde byl největší nepořádek, tedy v komoře. Již předtím v tomto prostoru nastěhované myši se staly předmětem jejich zájmu. V honbě za malými hlodavci si kočky v urputné snaze jejich dostihnutí klestily cestu mezi nahromaděným nádobím a pytli se surovinami. Pomáhaly si přitom svými ostrými drápky, a tak při jednom záseku tlapkou se jedné z nich podařilo roztrhnout pytlík se solí, z něhož se začal jeho obsah  sypat na led, který se nacházel kolem nádoby s grenadinou. Pomocník Guisepe ze strachu aby nebylo poznat co se stalo, zamíchal rychle sůl do ledu. Grenadina byla naštěstí přikryta poklicí a tak do ní sůl nenapadala.
Pomocník uchopil vařečku a chtěl grenadinu zamíchat, ale ta k jeho zjištění ztratila svou vláčnost a byla nečekaně tuhá. Grenadina byla ale potřebná k okamžitému použití a tak ji vzal v naději, že se mu ji při další přípravě podaří zvláčnit. Ale ono se i přes jeho snahu na její struktuře nic nezměnilo. Podávali ji tedy tak jak byla, tudíž v tuhém stavu.
K překvapení Guisepeho a posléze i jeho šéfa, který už též zjistil co se stalo, byl tento nečekaně zhotovený výrobek příjemným překvapením pro hosty a stal se velmi  chutnou
lahůdkou svatebního večera.
----------------------------------
Také
italské kočky, ale z Rimini
----------------------------------

Zpráva o zmrazené pochoutce se roznesla po celé Florencii, jejíž obyvatelé  začali vyhledávat cukráře Sorbettiho, aby jeho lahodnou novinku mohli ochutnat.
A tak díky mourovatému gattu (it. kočka) měla vzniknout zmrzlina, s nezbytným dodáním slůvka – prý !

Na téma dávné pověsti zpracoval
Jiří V. Řezáč


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.