Cukrář.cz

Reklama



GELATO FESTIVAL CHALLENGE 2019 / 1. - české kolo

24.04.2019 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

 

Vítěz  - Mikuláš BUBÍK a 2. v pořadí Martina BŘEZINOVÁ

Zmrzlinářská soutěž pořádána výrobcem zmrzlinových strojů Carpigiani a organizovaná společností Eiskon s.r.o. v nominačním souboji o evropskou účast v italské Boloni má svoji výsledkovou podobu. Její první část se odehrála ve středočeských Úvalech v hostitelské režii společnosti ALMECO s.r.o. prodejcem a výrobcem zmrzlinářských, cukrářských a pekařských surovin. Z tohoto klání se rekrutovali 2 zástupci pro soutěžní evropský kontinent.  Následně se uskuteční moravské kolo s místem působení v  Brně, v nově otevřených prostorách společnosti Eiskon s.r.o., společnosti pro vybavení cukráren, kaváren a barů a dodavatelem zmrzlinářských strojů Carpigiani pro Česko a Slovensko, ve spolupráci s organizací MEC3, dodavatelem surovin pro výrobu zmrzliny.

Česká, potažmo úvalská soutěž účastníků ve zhotovení řemeslné zmrzliny, měla 21 zájemců o účast ve městě první univerzity v Evropě, v Boloni.
Klání se zúčastnili zcela nezralí soutěžní adepti nebo z minulého ročníku již zkušení soutěžáci, z nichž dva svoji tuzemskou účast svým pozoruhodným složením svého soutěžního produktu směnili i za evropskou účast ve středověké Boloni. Ale nejenom to. Česká jména zazněla i při slavnostním ceromoniálu, kdy táborský Jiří Hochmann dosáhl dokonce dílčího vítězství v kritériu hodnocení ceny novinářů. Se skalpem úspěchu odjížděla z Itálie rovněž plzeňská Jitka Strnadová, prostřednictvím nejlepší zmrzlinové struktury. A nebo byli v letošním ročníku přítomni také ti, kteří v minulých Úvalech skončili pod nominační evropskou nominační čárou, avšak s návdavkem zlatem vyvážené zkušenosti jak pro příště jít na to.
Ale to byla historie stará dva roky. Nyní ostřílení harcovníci stáli na stejné startovní čáře s úplnými novici cukrářského zápolení a bylo pozoruhodné sledovat, jak se zkušenost popasuje s elánem nových soutěžních sil.



 
Ten, kdo byl přítomen, nelitoval. By to souboj opravdových zmrzlinářských mistrů, kdy na paletě jejich nápadů byly suroviny vetkané do vpravdě famózních kombinačních variant. Zmiňme se jen okrajově o plodech domácích zahrad v chuti malin, višní, hrušek či broskví dochucovaných různými druhy čokoládových či jiných ovocných extraktů. Někteří sáhli až do vzdálených zeměpisných dálek a jejich tvorba zavedla konzumenta až do dálav indické exotiky, kterou jim asociovala chuť podmanivého manga. Raritou byl kupříkladu plod, tentokrát domácího luhu, sluncem zářící pampelišky, z níž použila jedna soutěžící její podzemní část, kdy pampeliškový kořen opražila na způsob báze zpracování kávové plodiny. A ejhle, pozoruhodnost chuťové působnosti se ocitla na světě! Nebo chuťovou pozornost na sebe dokázala upoutat variace perníku podle staročeské receptury, s chuťovým ornamentem amarelkové višně, doladěné čokoládovou příchutí. Další pozoruhodností byla soutěžní tvorba Jana Moučky v použití špenátu v součinnosti s jogurtovou zmrzlinou.
Svým podílem zajímavosti přispěla taktéž Božena Nováková alchimistickým pokusem prostřednictvím surovin kokosu a zmíněného manga, který zmrzlinářka ladila do absolutní chuťové harmonie prostřednictvím kokosového cukru a citronové trávy. I tohle byl jeden z mnoha způsobů snahy a fantazie představivosti pro dosažení postupové mety na evropské mistrovství.

 

O všem ale nakonec rozhodovala pětičlenná porota, která měla úlohu hodně náročnou, aby rozhodla, kdo bude tím, kdo bude moci v příštím roce svůj zmrzlinářský rondon ozdobit českou vlaječkou.

 
Porota ve složení (zleva): Tomáš Popp, Helena Fléglová, Radomír Jelínek, Kateřina Reimitzová, Jaromír Koutný,   rozhodla tím způsobem, že v Česko bude  v evropském mistrovství zastoupeno dvěma účastníky z Čech, a to  vítězem Mikulášem Bubíkem ze společnosti Fruitisimo, který porotu ovlivnil svým malinovým sorbetem, jenž vytvářel spodní část jeho soutěžního díla, které bylo dotvářeno pistáciovou potírkou s přídavkem smetanové zmrzliny a to v barevné trojkombinaci v národních barvách italské trikolory. Jeho zmrzlina bodovala jak v chuti, tak i kreativitou, která byla ohodnocena nejvyšším bodovým ziskem.

Druhým nejúspěšnějším účastníkem a taktéž dalším českým zástupcem pro evropskou Boloňu se stala  Božena Nováková z cukrárny Ňam Ňam, která zvolila za nosný námět svého soutěžního díla speciální hruškový sorbet, jenž jejímu dílu dominoval v počtu 40 procent, stěžejní partie soutěžního výtvoru dominovala pistáciová potírka a vrch vytvářela smetanová zmrzlina.


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.