Cukrář.cz

Reklama



Cukrářské rady

25.03.2019 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Mnohý cukrář zajisté přišel do rozpaků, když mu zkyslo větší množství smetany a nedalo se přesně zjistit, zda smetana již byla nakyslá když ji obdržel od dodavatele. Smetana bývá někdy v počátečním stavu zkysnutí, aniž je to možné chutí zjistit. Abychom mohli zjistit, zda je smetana nezávadná, dáme do skleničky trochu našlehané smetany a polijeme ji trochou vinného lihu. Je-li smetana nezávadná, obojí se spojí a smíšenina zůstane hladkou. V případě, že je smetana již i v počátečním stavu zkysnutí, srazí se a nesmísí se s vinným lihem.

Při zhotovování cukrového kuléru se často stává, že cukr při přelévání vody zchuchvalcovatí. Musí se pak vynaložit mnoho času nato, aby se kousky opět rozvařily a aby se kulér stal hladký. Tomu zamezíme, přidáme-li do páleného cukru před přilitím vody trochu amonia.

Velice praktické nářadí je rozprašovač, jaký bývá používán v květinářstvích nebo u holičů. Jím můžeme vytvořit nejjemnější mlhovinu nebonejvětší vlhkost, dle potřeby. Zkropení vysoko vykynutých kvasnicových koláčů, vánoček, bochníčků, jež mají být sypány, obstará rozprašovač lépe, než nejjemnější tah štětcem. Koná též dobré služby při vykládání malých formiček na pečení. Je-li těsto trochu tuhé a vespod pomoučněné a nedá se dobře klást, postačí přestříknutí formiček rozprašovačem a těsto drží bezvadně.

Mistři cukráři v dobách svého rozmachu a to již ve druhé polovině minulého století a do roku 1939 se považovali také trochu za léčitele. Byl to zejména široký sortiment různých medicinálních bonbonů a také různé dietní pečivo,jako jsou piškoty nebo suchary.Měli pro ně mnoho vlastních,praxí odzkoušených receptů,ale především si zakládali na kvalitě a čerstvosti použitých potravinářských surovin.Věděli jaký význam má čerstvé ovoce pro zdraví člověka a proto jej v hojné míře používali do svých výrobků.V následujícím přehledu jsou alespoň základní účinky uvedeny.
Ananas podporuje trávení,zvláště bílkovin,umrtvuje choroboplodné zá rodky
Angrešt povzbuzuje činnost střev a žaludku,je dobrý i při zácpě
Banán je výživný a lehce stravitelný
Borůvky hojí i stahují,lze je použít při dráždění střev a žaludku
Broskev zvláště vhodná jako huspenina pro nemocné
Brusinky jsou výborným kořením,podporují trávení
Citron podporuje látkovou výměnu,povzbuzuje játra a rovněž blahodárně působí na kůži
Datle jsou velmi výživné a podněcují také chuť k jídlu
Fíky působí na stolici,čisté listy se také používají jako obklady
na rány
Gdoule používá se jako koření,semeno též na obklady
Hrozny působí na látkovou výměnu,povzbuzují činnost ledvin
Hrušky působí proti zácpě,chladí
Jahody chladí a čistí krev
Jablka ochlazují při zimnici,podporují činnost střev
Maliny povzbuzují chuť k jídlu a chladí
Meloun působí močopudně
Meruňky mají podobné vlastnosti jako broskev
Pomeranč chladí při zimnici,povzbuzuje játra a ledviny a látkovou vý měnu
Rajská jabl. působí na ledviny
Rybíz chladí při zimnici,podporuje chuť k jídlu
Švestky povzbuzují játra a ledviny
Třešně jsou výživné a občerstvující


Dnes je čtvrtek čtvrtek 9. května 2024
svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.