Cukrář.cz

Reklama



Zmrzlina zimě navzdory / -2.

15.03.2019 | Autor: Antonín Vajda | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Česká republika podobně jako země Evropské unie zakazuje používání jakýchkoli umělých barviv. Přírodní potravinářská barviva však jsou méně odolná vůči světlu a kyselosti. Používá se například Betanin vyrobený z červené řepy, kulér z karamelizovaného cukru a pod.
Pravděpodobně už jen málo kaváren a restaurací připravuje zmrzliny ze svých vlastních směsí. Tím spíš, že vlastní výroba naráží na četná hygienická úskalí. Jen o málo víc si objednává předem odborně připravené směsi - ať již suché nebo jako pasty, které stačí rozředit a zmrazit ve vlastním stroji.
Většina pohostinství zpravidla sáhne po velkých baleních továrně vyrobených a výrobků hlubokozmražených na teplotu nižší než -18 stupňů Celsia, která zaručuje jejich trvalou kvalitu, stálost a hygienickou nezávadnost, neboť se při ní zastavují všechny biologické pochody. Specializované výrobny nabízejí své výrobky ve velkém výběru chutí a každoročně vymýšlejí druhy nové. Dodávají spolu s nimi i prostředky jimiž je lze před podáváním různě dochucovat a nazdobit.
Použití hotových mražených výrobků všeobecně znamená úsporu práce a energií. Hrozí však nebezpečí, že ve všechny pohostinské podniky budou nabízet naprosto stejné zmrzlinové poháry - tři kopečky všude stejné zmrzliny s čepicí všude stejné šlehačky z tlakový konzervy. Zvláště v zimním období, kdy zmrzlina často může sloužit jako dezert po hlavním jídle čili zvláštní chod, je třeba věnovat péči jejímu předkládání. Taky už vyžaduje trochu práce vyhrát si s její úpravou a je na invenci kuchaře nebo cukráře, aby z běžně prodávané zmrzliny vytvořil specialitu, dodal jí neobvyklý chuťový odstín - prostě dokončil ji.
Zima a chlad jsou kromě toho nejlepšími přáteli každého barmana, led a mráz dodají říz každému nápoji. Při přípravě alkoholických či nealkoholických nápojů je výhodné používat i hlubokozmraženou zmrzlinu. Narozdíl od ledu nápoj nezředí, ale ochladí jej a současně mu může dodat lahodnou krémovou chuť, čokoládovou, vanilkovou i kávovou, či nejrůznější ovocné příchuti, které lze případně ještě podtrhnout příslušným ovocným sirupem. Právě zde je bohatství chutí nepřeberné: tradiční citronová malinová, jahodová a ananasová, ale i dříve skoro neznámé: marakujová, kiwi, mandarinková, višňová, ostružinová a další desítky druhů a chutí.
Zmrzlina je důležitá hlavně při přípravě nápojů bez alkoholu, po nichž je stále větší poptávka. Trvale nebude možné vystačit s limonádami kolovými nebo ovocnými a s minerálkou. Zejména zde lze rozšířit nabídku o lákavé nápoje připravené buď v elektrickém mixeru, v němž se potřebné součásti rychle promíchají a hustý krémovitý nápoj lze rozlévat do sklenic, anebo vložením předem připravených kopečků zmrzliny - uchovávané v mrazáku - přímo do vychlazené sklenice a dolitím ovocných šťáv či moštů


Dnes je čtvrtek čtvrtek 18. dubna 2024
svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.