Cukrář.cz

Reklama



SIGEP 2019 - CARPIGIANI a jeho inovační prvky

10.02.2019 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Společnost Carpigiani zaujímá čelní pozici v produkci zmrzlinových strojů v rozmanité nabídkové paletě již od roku 1946. Její přítomnost na mezinárodním cukrářském veletrhu SIGEP se datuje ročníkem 1979, kdy mluvíme ještě o městské fieře, která později nalezla své působiště blízko dálniční trasy na Boloňu v prostorách rozlehlého veletržního areálu. Na každém ročníku cukrářské veletržní přehlídky byla přítomná rovněž boloňská společnost Carpigiani, jejíž produkční předehra se odehrála výrobou prvního zmrzlinářského stroje na světě již v roce 1944.

 

Výstavní aréna pro zmrzlinářský strojní gigant na letošním SIGEPU měla rozměr atakující plošnou hodnotu 2 000 metrů. Část této plochy využívala pro možnost působnosti i odnož produkčního kolosu  GELATO UNIVERSITY CARPIGIANI (viz. článek tohoto sigepového seriálu), která je pro zmíněnou výrobní společnost laboratorním tykadlem v dosahování vývojového pokroku.
Každý ročník cukrářského SIGEPU je u firmy CARPIGIANI pravidelným krokem v dosahování vyššího stupně inovací, a nejinak tomu bylo i v této jubilejní čtvrté dekádě v Rimini, omývané slanou vodou jaderského pobřeží.

Zájemci pro tvorbu nejrozšířenější chladivé pochutiny světa se mohli na riminském veletrhu, konkrétně veletržní haly vyhrazené ve zmíněné ploše společnosti Carpigiani, seznámit s rozsáhlým programovým konceptem cukrárenského, restauračního a cateringového provozu v prezentaci nových strojů.

V řeči konkrétní mluvy se jednalo o ty provozovatele, kteří

• Z prostorových důvodů upřednostňují menší stroj při zachování priorit
   jako u výrobníku  většího rozměru – jedná se o malé stroje (nejmenší
   0.5 l s možností tvorby zmrzlinových dezertů).

• Požadují 4 programy v jednom, a to: tvorbu zmrzliny, sorbetu, sněhové
   a ledové tříště - Labo 6 9 XPL P A 8 12 XPL P

• Upřednostňují vysoce efektivní výrobník pro nejvyšší stupeň kvality pro komplexní výrobu zmrzliny v jednom stroji prostřednictvím šesti  
   automatických programů READY 14 20


LABO 6 9 XPL P A 8 12 XPL P

Elektronický systém zmrzlinového výrobníku identifikuje stupeň požadované soudržnosti směsi a beze změny ji dokáže udržet až do jejího optimálního vyluhování.
Zařízení typové označení LABO  je vybaveno bezpečnostním systémem, který umožňuje zastavení výrobního procesu při nesprávné manipulaci. Přednostní stroje je jeho menší rozměr, kdy tak najde uplatnění v menších prostorech.

READY 14 20

Aneb šest v jednom, by bylo možno charakterizovat systém tvorby výrobníku vybaveného šesti automatickými programy, kdy kompletní proces přípravy zmrzliny se odehrává pouze v jednom stroji. Programový systém udává elektronické povely pro jednotlivé fáze výroby týkající se zhotovování zmrzliny a sorbetů, ledové tříště s ovládáním pasterizace a zahřátí s následným zchlazením směsi a jejího zamrazení. Systém výrobníku READY umožňuje zhotovení zmrzlinových dortů a dávkování zmrzliny do kelímků. Veškeré technologické úkony jsou tak prováděny pouze v jednom stroji.

LABOTRONIC HE

Těžká váha výrobce zmrzlinových strojů Carpigiani s vrcholovou efektivitou. Tato řada skýtá velký akční rádius variací, ke kterým postačuje jednoduchý manuální úkon, kdy výrobník LABOTRONIC HE reaguje na povel jednoho doteku tlačítkem, který „rozpochoduje“ celou řadu úkonů, které v přesně naprogramovaném sledu vykonávají sérii výrobních procesů. Přibližme ve zkratce některé z nich:

Zmrzlina Excellent -jedná se o tvorbu vysoké kvality, a to i při produkci čtvrtinového množství mraženého produktu bez újmy na jeho kvalitě.

Rychlostní zmrzlina - kdy se tento způsob programu využívá ke zrychlené výrobě zmrzliny v sezónní nákupní progresi.
  
Tvrdá zmrzlina – tento výrobní program je zaměřen zejména na producenty kopečkové zmrzliny a jejímu výdeji kleštěmi.

Zmrzlina Simply - je výrazový pojem pro jednodušší obsluhu, kdy uvedením do chodu jednoho ze tří nastavených programů docílíme tří druhů požadované zmrzliny v charakteru mléčná, ovocná a sorbet, kdy je stroj naváděn předurčenou výrobní osnovou.

Zmrzlina ovocný krém – kdy při volbě tohoto programu dochází  k absolutní konzistenční symbióze vody, ovoce a cukru, jejímž výsledkem je svůdně chutný ovocný krém.

Carpigiani, které má za sebou téměř třičtvrtě stoletou výrobní tradici, dokáže i při pravidelné inovaci svých výrobků stále přijít s novým námětem, jak nás o tom názorně přesvědčil 40. ročník veletrhu SIGEP.
Jedná se o způsob pokroku díky progresivnímu rozmachu elektroniky, ale i senzorického výzkumu, marketingovým poznatkům do kterých přispívají velkou měrou poznatky řadových konzumentů a uživatelů produkce strojního zařízení CARPIGIANI. Nejde mnohdy na první pohled až o tak tak atraktivní posuny, ale jedná se o praktická řešení umožňující spotřebiteli zvýšit produktivitu jeho práce či o usnadnění, a tím zkrácení času, celkové výroby a zároveň i dosažení ekonomické efektivity. 
Je řešena např. otázka plnicích a výstupních prostor, při které hraje roli i optimální poloha těla. Zvýšená pozornost je upřena na hygienický systém při zmrzlinovém výrobním procesu, nejenom v samotné efektivitě hygienické ochrany, ale i způsobu čisté produkce, aby se nemusela pozdějším manuálním úkonem zbytečně navyšovat hodnota výrobních úkonů a tím i nárůstu časových prodlev. Do této oblasti spadá i důmyslný systém čištění válců, kdy je válec v průběhu čistícího úkonu vyhřívaný. Speciální vývojový program je nastolen v oblasti úspornosti výrobníků, kdy v porovnání s modely data svého vzniku o 10 roků dříve, byla v dnešní době docílena spotřeba přibližně ve 30 procentní úspoře. Svoji roli sehrává bezpečnostní a kontrolní systém při výrobním procesu, který zabraňuje nepříjemným prodlevám tvorby, ale poskytuje rovněž záruku časové plynulosti výrobního programu. V obdobném duchu lze hovořit ve smyslu vývoje a aplikace jednotlivých strojních součástí strojů, které svoji optimalizovanou pozicí rovněž přispěly k efektivnímu posunu výrobníků zmrzlinových směsí prostřednictvím  značky Carpigiani.

Samostatnou kapitolou je systém TEOREMA, kterým jsou servisní a asistenční vstupy za pomoci PC, tabletů a chytrých telefonů.
Výrobní společnost CARPIGIANI se ve svém technickém programu opírá o výzkumné poznatky GELATO UNIVERSITY  CARPIGIANI, jež svou působností posouvá zmrzlinový a tím pádem i strojní rozvoj každým rokem o rázný krok kupředu, jak nám ve 40. roce výstavní riminské epochy ukázal letošní veletržní jubilejní SIGEP.

Bližší informace poskytne zástupce Carpigiani pro Česko a Slovensko
společnost Eiskon
s.r.o.
Sportovní 347/2
602 00 Brno - Královo Pole
tel: 541 249 620

 - pokračování -


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.