Cukrář.cz

Reklama



Créme Brûlée

17.10.2018 | Autor: Johny | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Suroviny

4 ks žloutky, 60 g cukr krupice, 0,5 l smetany (33% tuku), 2,5 ml vanilkového extraktu (vyškrabaná zrníčka z 1/2 vanilkového lusku), 1 g sůl,
třtinový cukr na opálení (karamelová vrstva na povrchu hotového krému)

Výroba

1. Smísíme žloutky a cukr krupici, až se dobře spojí.
2. V hrnci se silným dnem zahříváme smetanu a vanilkový lusk téměř k varu, odstavíme a necháme 30 minut stát. Odstraníme vanilkový lusk a zamícháme žloutkovou směs a sůl. Směs procedíme.
3. Dáme do mělkých mističek nebo gratinovacích misek, 2,5 cm hlubokých, na ručník v pekařském plechu (účel - ručník nám oddělí dna mističek od silného tepla.) Do plechu nalijeme dostatečné množství horké vody, měla by sahat do poloviny boku mističek.
4. Pečeme (vaříme) při 175 ° C (350 ° F) dokud není pudink ztuhlý, asi 25 minut.
5. Necháme zchladnout a řádně vychladíme v lednici.
6. Dohotovení - nejprve odstraníme zbylou vlhkost z povrchu "crému". Posypeme rovnoměrnou vrstvou hnědého cukru (třtinového). Zkaramelizujeme cukr pod grilem, umístíme misky s pudinky velmi blízko teplu, tak cukr zkaramelizuje dříve, než se ohřeje celý pudink (misky s crémem můžeme umístit do pekáčku s ledem, aby se nám crém pod grilem nezahřál nebo jinak můžeme použít na karamelizaci cukru i opalovací pistoli.) Jakmile se roztavený cukr ochladí, vytvoří tenkou, tvrdou kůrku (krustičku). Podáváme co nejdříve, jestliže pudink stojí delší dobu, krustička zvlhne a změkne.

Místo hnědého cukru na posypání můžeme použít cukr krupici, ale je mírně těžší dosáhnout karamelizace.


Dnes je neděle neděle 6. července 2025
svátek slaví stát (mistr Jan Hus), zítra Bohuslava

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2025 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.