Cukrář.cz

Reklama



Asie našla zalíbení v čokoládě

18.07.2018 | Autor: Valter Pruss | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Pro milovníky pralinek, čokolád, sladkých tyčinek a nápojů nejsou zprávy od Patricka de Maeseneira dobré. Šéf největšího světového výrobce čokolády, společnosti Barry Callebaut, totiž varuje před možným nedostatkem této oblíbené sladkosti. Důvodem je rostoucí poptávka v Asii. "Pokud tento rozmach půjde dále, pak by dlouhodobě mohla poptávka překročit nabídku," řekl v rozhovoru po deník Financial Times.

 

De Maeseneire počítá s tím, že by zájem Číňanů, Indů a Indonésanů mohl spotřebu čokolády vyhnat až o 25 procent nahoru. Nedostatek by přitom mohl nastat již "u zdroje", a sice kakaovníků. "Strana dodavatelů nedokáže dostatečně elasticky reagovat na nárůst poptávky. Kakaovníky totiž potřebují příliš dlouho na to, než nesou první sklizněschopné plody," vysvětluje Christoph Eibl, ředitel oddělení pro komoditní obchody u společnosti Tiberius Asset Management. První plody jsou tak k mání až za pět let. Doposud přitom Asiaté čokoládu moc nemuseli. Zatímco Evropan sní v průměru ročně kolem dvaceti kilogramů čistého kakaa, sní Číňan méně než dvacet gramů.
Rostoucí poptávka Asiatů ale výrobcům čokolády zároveň nabízí velký potenciál. Vždyť Čína má 1,3 miliardy obyvatel a její spotřeba by podle odhadů odborníků mohla ročně růst až o 30 procent. "Snažíme se tamní trh dobýt a lidi podnítit k tomu, aby jedli více čokolády," říká šéf německého Svazu výrobců cukrovinek Carsten Keunecke. Zvýšit popularitu čokolády ale podle něj ještě nějaký čas potrvá.
Na větší spotřebu Asiatů by ale mohli doplatit dosavadní velcí konzumenti čokolády, například Němci. Ti jsou s podílem ve výši deseti procent na světové sklizni kakaa jeho největším zpracovatelem. Svaz výrobců cukrovinek se proto kvůli nedostatku kakaa bojí nárůstu cen a následného poklesu spotřeby. Kakao navíc loni výrazně zdražilo. Za tabulku mléčné čokolády museli Němci podle statistického úřadu zaplatit zhruba o 22 procent více, než v roce 2000. Celkem vzrostly ceny čokolády, čokoládových pomazánek a kakaového prášku o 12 procent.
Důvodem zdražení byly rostoucí ceny surovin. Za poslední dva roky se například ztrojnásobila cena lískových ořechů na 800 až 850 dolarů za 100 kilogramů. Především ale stoupla cena kakaa. V té se odrazilo nepříznivé počasí a politické nepokoje na Pobřeží slonoviny, největšího pěstitele kakaovníků na světě. "Když se v tomto regionu situace ještě přiostří, pak budeme mít problém," míní Keunecke. "A to i bez rostoucí poptávky v Číně," dodává.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.