Cukrář.cz

Reklama



Zhotovit větrník může být i kříž

01.06.2018 | Autor: Zdeněk Běhůnek | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Drobné rady čtenářů, vyvěrající z jejich praxe

Někdy děláme vše podle receptu a ne vždy se nám podaří dosáhnout výrobku v míře takové kvality jak bychom si přáli. Receptura obnáší základní postupy a nejsou v ní zahrnuty miniatury praktických postřehů, kdy stačí málo abychom dosáhli kýženého cíle. Větrník potřebuje při jeho zpracování trochu odvětrat, jak radí čtenář Zdeněk. Zkusme to!

Dříve jsem pekl v 3dílné elektrické troubě a později přešel na horkovzdušnou troubu na 10 plechů. Je pravda, že to chvilku trvá, nahoře na troubě je páčka, doleva je zavřená a doprava se otevírá. Tento systém je určen na pálenou hmotu, aby pára unikala pryč.
Trouba se musí předehřát na 270 °C, vloží se do ní plechy a teplota se stáhne na 200
°C. Větrníky by se měly upéct do 20 min. Během pečení, to je nejdůležitější, by se měla čas od času pootevřít trouba, aby pára odešla a zase zavřít. Dělá se to do té doby, než se chytne barva větrníků a trouba je pak zavřená. Je to dáno tím,čím více plechů v troubě, tím je tam více páry a hadice, která vede z trouby do ventilace, nestačí tolik páry odsát. Pekl jsem třeba 3 plechy a troubu jsem vůbec nemusel otevírat.
Stačí na plechy nastříkat míň pálené než do elektrické, horký vzduch to hned vyžene nahoru a také jde méně do stran, takže širší, snad to pomůže.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.