Cukrář.cz

Reklama



Žemlovka, Štěpánská roláda

01.12.2017 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Chcete ochutnat vánoční pokrmy v ladovském stylu ? Zkuste ŽEMLOVKU!

Žemlovky připravujeme z housek a mléka. Housky před použitím namočíme v mléce. K nim přidáme rozpuštěné máslo, vejce a cukr.
Plníme různým čerstvým nebo zavařeným ovocem a tvarohovou nádivkou a upečené posypáváme práškovým cukrem.

Jablečná žemlovka
Suroviny

6 housek, 6 dcl mléka, 60 g másla, 1 lžíce rumu, 1 celé vejce, 1 balíček vanilínového cukru, 50 g másla, 500 g jablek, 1 lžička mleté skořice, 100 g povidlí, 100 g tvarohu, 100 g skořicového cukru.

Postup
Žemle z druhého dne nakrájíme na plátky, které dobře namočíme v teplém mléce a necháme nabobtnat. Rozmočené žemle vymačkáme, přidáme rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo a cukr. Plátky žemlí rovnáme do vymazaného pekáče vysypaného strouhankou. Když je celé dno pekáče vyloženo plátky žemlí, klademe na ni vrstvu nakrájených jablek a posypeme skořicovým cukrem, pomažeme povidly, tvarohem, mákem apod. Kombinaci plátků žemlí, jablek a přísad klademe do výšky pekáče. Jednotlivé vrstvy pomažeme máslem na povrchu i ze stran. Pečeme při střední teplotě v předem vyhřáté troubě.
Pečeme do zlatova. Po upečení potřeme žemlovku rozpuštěným máslem.

Tvarohová žemlovka

Suroviny
7 housek, 0,75 l mléka, 2 žloutky, 2 bílky, 40 g másla, 20 g práškového cukru, 350 g tvarohu, 50 g hrozinek, 80 g práškového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 1 vejce.
Postup
Housky rozkrojíme na poloviny, zalejeme vlažným mlékem a necháme rozmočit. Rozmočené housky vymačkáme, přidáme žloutky, změklé máslo, 20 g cukru a vše promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přimícháme k němu hrozinky, cukr, vanilinový cukr a vejce. Vše rozmícháme. Formu vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a vložíme do ní polovinu housek. Housky posypeme připraveným tvarohem a přidáme druhou polovinu housek. Žemlovku pečeme ve vyhřáté troubě. Hotovou žemlovku potřeme sněhem z bílků, do které rozšleháme práškový cukr. Potom vložíme žemlovku ještě dopéct do trouby.

Švestková žemlovka

Suroviny
6 housek, 3 dcl mléka, 50 g másla,60 g práškového cukru, 1 celé vejce, 1 balíček vanilinového cukru, švestky.
Postup
Housky rozkrájíme na plátky a zalijeme mlékem ve kterém jsme rozmíchalirozpuštěné máslo, cukr, vejce a vanilinový cukr. Housky necháme v mléce rozmočit. Švestky omyjeme, vybereme z nich pecky. Formu vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a dáme do ní polovinu rozmočených housek. Tyto posypeme švestkami a přidáme druhou polovinu housek. Žemlovku upečeme ve vyhřáté troubě a upečenou posypeme práškovým cukrem.Žemlovky můžeme, dle chuti, obohatit tvarohovou nádivkou.

Nádivka

Suroviny
500 g tvarohu, 2 žloutky, 60 g práškového cukru, mletá skořice, jablka.
Postup
Do prolisovaného tvarohu přidáme žloutky, mletou skořici a všechno dobře zamícháme.

Štěpánská roláda

Suroviny
4 celé vejce, 70 g práškového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 50 g hrubé mouky.
Postup
Žloutky a prosátý cukr vymícháme do pěny. Přidáme mouku a z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého jsme zašlehali vanilinový cukr a lehce jej přimícháme k vymíchaným žloutkům. Plech dobře vymastíme rozpuštěným máslem, vysypeme moukou a nalejeme do něj těsto, které rovnoměrně rozetřeme a prudce pečeme. Vál posypeme práškovým cukrem, upečený moučník na něj vyklopíme, potřeme marmeládou dle výběru, svineme jako závin. Vychladlou roládu krájíme na 1 cm silné plátky.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.