Cukrář.cz

Reklama



Handikep domácích týmů na soutěžích

25.09.2017 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Na gastronomické olympiádě soutěžilo 1100 účastníků, z nichž šest družstev tvořilo národní tým. Při rozhovoru s jeho kapitánem Dirkem Roggem se nám dostalo odpovědi ohledně spokojenosti s jejich umístěním, že vyslovují nesouhlas s verdiktem hodnotící jury. Jako z udělání se nám krátce předtím dostal do ruky německý odborný tisk Der Koch - odborné noviny pro profesionální kuchaře v Německu, který tak trochu koketoval s úvahou tohoto druhu a ptal se, zda mohou Němci v Německu vyhrát.

Stejnou otázku jsme položili předsedovi hodnotící komise Axelu Rühmannovi, který zastává v německém společenstvu kuchařů funkci viceprezidenta a  našemu portálu odpověděl následovně:

Není to poprvé, co na takovouto otázku odpovídám. Když v USA vyhrají na mezinárodní soutěži Američané, tak toto vítězství bývá doprovázeno slovy, že to ani jinak nemohlo dopadnout. Když u nás nezvítězí náš tým, objeví se hlasy, že chceme zachovat falešnou objektivitu a necháme vyhrát někoho jiného. Nezapírám, že z takových úvah jsem rozladěn. Je nás rovná kopa rozhodčích, zdůrazňuji mezinárodních rozhodčích. Jedná se o vrcholové odborníky z celého světa, u nichž je podmínkou takovéhoto působení profesionální kvalita a soutěžní praxe. Jsou to ti nejfundovanější gastronomičtí experti, jaké jsme mohli povolat.
Znovu musím zopakovat nespočetněkrát vyřčenou věc, že výkony naší profese nelze měřit metrem, či časomírou, a že je nelze zpětně kontrolovat pomocí šablony.
V naší profesi se hodnotí smyslově. Je to zrakový vjem, chuť, vůně a naše dlouhodobá profesionální zkušenost s takovouto prací. Komise hodnotí spoustu dalších faktorů, jakými jsou celkový dojem soutěžní práce, příprava, souhra týmu, technika práce, čistota, dodržování hygienických předpisů, vystupování soutěžících, týmový duch, celková atmosféru a mnohé další maličkosti, které ve svém součtu rozhodují o vzájemném pořadí soupeřů. To vyžaduje dlouhodobou zkušenost a je také velmi důležité vědět, že hodnotíme někoho s někým.
Záleží tedy na odborném posudku jury jak ona vnímá tvorbu soutěžích. My se můžeme v názoru rozejít o nějakou desetinu, ale to, že bychom si někde sedli a řekli toho necháme vyhrát a toho ne, je absurdní. Ne, že nejenom náš tým neměl žádná privilegia, ale neměl je žádný z více jak tisícovky přítomných zahraničních soutěžících.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.