Cukrář.cz

Reklama



Čeští zástupci GELATO WORLD TOUR ladí na BOLOŇU

11.07.2017 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Česká varianta světové soutěže GELATO WORLD TOUR, která měla svou premiéru v Úvalech u Prahy o letošním jaru, bude mít svůj průběžný vrchol v podobě evropského finále v italské Boloni, a to letošního 24. a 25. července.
Bude to vyšší stupeň evropské prezentace, potažmo mistrovství Evropy, ve tvorbě řemeslné zmrzliny, jejíž účastníci budou, kromě evropské mety, bojovat o primát nejvyšší za účasti nejlepších zmrzlinářů světa v září, kdy jim své pohostinné apartmá nabídne riminská fiera (veletrh), která je proslulá pořádáním největšího cukrářského dostaveníčka světa pod názvem SIGEP. Českou výpravu povede zástupce pro Česko a Slovensko, společnost EISKON s.r.o., jež je pro zmíněné země výhradním dodavatelem italských zmrzlinových strojů.

České trojbarví měli původně prezentovat dva nejúspěšnější účastníci domácího soutěže z Úval, kterými byli, na první místě umístěný Jiří HOCHMANN z MOCCACAFE Tábor a stříbrný Karel VALENTA – ze  SANI AUTHENTIC ITALIAN GELATO, PRAHA. Takto svou mluvou organizační litery hovořila pravidla tvůrce GELATO WORLD TOUR, italské výrobní společnosti zmrzlinových strojů Carpigiani. Avšak díky odstoupení slovinského zmrzlinářského zástupce, dostala Česká republika pořadatelskou nabídku v podobě možnosti vyslání svého třetího zástupce, kterou se stala Jitka Strnadová z plzeňské cukrárny Kolombina, jež obsadila na úvalském klání třetí místo. Tedy české zmrzlinářské trio půjde na evropskou zteč se záměrem dosažení nejkvalitnějšího výsledku, s navýšenou ambicí o postup do finále mistrovství světa v Rimini.

Protože již necelé dva týdny zbývají do začátku evropské zmrzlinářské bitvy, požádali jsme naše reprezentační aktéry o možnost nahlédnutí za oponu jejich přípravy.

Jiří Hochmann z MOCCACAFE Tábor, jenž byl neúspěšnějším účastníkem v premiérovém ročníku GELATO WORLD TOUR na českém území, je rozhodnut neměnit vítězný koncept z Úval. Zalaboruje se pouze s poměry jednotlivých surovin, tj. s nugátem, mandlemi, které doznají různějšího druhu upražení a určitého druhu inovace dozná rovněž odpalované těsto ve směru dosažení optima chuťové působnosti prostřednictvím tzv. natrnkování. Jinak zůstane vše při starém a nedojde k žádné zásadní proměně zlatého zmrzlinářského výrobku z českého kola.

Stříbrný Karel Valenta  ze  SANI AUTHENTIC ITALIAN GELATO, PRAHA se rovněž rohodl pro minimum zásahů vůči svému stříbrnému úvalskému výsledku. Tím, čím bude trochu, a to spíše zkušební formou hýbáno, tak to bude variace chutí v zájmu dosažení jejich absolutna pro boloňskou soutěž. V tomto domácím experimentálním stádiu bude přezkušována bylinná souhra anýze a máty,  a bude doplňována příměsí některých dalších příchutí. Doplňme, že u Karla v úvalském kole sehrál svoji úlohu rovněž grep, který dal jeho výrobku patřičný říz. Budeme se těšit, bude-li tomu tak i v historickém univerzitním městě Boloni.

Třetí postavou českého zmrzlinářského tria bude žena, a to Jitka Strnadová - z cukrárny Kolombina Plzeň, jíž dodatečná nominace pochopitelně potěšila. Ta ve chvíli poslední naskočila do již rozjetého pendolina příprav jejích soupeřů, byť se sice jedná o handicap, ale nutno říci, že pánbůh zaplať za to. Z domácích Úval odjížděla sice s bronzovou metou, ale bez možnosti postupu mezi evropskou zmrzlinářskou soutěžní elitu. Ale konec dobrý, byť díky náhodě, všecho dobré. Jitka se už na českém kole GWT představila se svou typickou zmrzlinou, již předky prentovanou coby zmrzlina bez báze, kdy i ona pro evropské mistrovství zaexperimentuje s pakanovými ořechy a karamelem, ale její soutěžní tvorba bude opřena o ten způsob výroby, který ji zajistil na domácí půdě třetí místo a sice téměř v hodině poslední, ale přesto umožňující být v historickém městě Boloni rovněž přitom.

25. červenec určí nejlepšího evropského mistra ve tvobě řemeslné zmrzliny a bude odrazovým můstkem pro mistrovství světa. Budeme samozřejmě držet palce našim zástupcům, ale je potřeba se na celou velkolepou zmrzlinářskou soutěž dívat pohledem střízlivé optiky. Je nutno vycházet ze základního faktu, že všichni zúčastnění zmrzlináři nemají mezinárodní zkušenosti takového kalibru, jímž se bude na domácí půdě zmrzliny střílet. A v Itálii, jak je důvěrně známo, jsou stovky a stovky firem, zabývající se výrobou produktu chladivé pochutiny. Lze rovněž říci, že jak Italové umí závodit na motocyklech, tak umí i vyrábět zmrzlinu. Dalším měřítkem našim zástupcům hodně neznámým, budou soutěžní arbitři, kteří mají sježděných pěkných pár porcí světových soutěží. Tedy se bude jednat o situaci, kdy čeští zmrzlinářští soutěžící nebudou mít možná silné karty v ruce. Ale vzpomeňme, že i nedoceněný David porazil v biblickém klání favorizovaného Goliáše. Proč by se nemohly dějiny v tomto smyslu znovu opakovat?
 


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.