Cukrář.cz

Reklama



Sladký biostyl

23.06.2017 | Autor: Vlasta Bidrová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Pod pojmem biopotraviny si stále hodně lidí představí nějaké zrní, případně podivné sójové pochutiny bez chuti a vůně. To už ale dávno neplatí. V biokvalitě si můžete dopřát naprosto cokoliv, včetně vánočního cukroví. Nemusíte se bát, že by biocukroví nebylo chutné nebo dokonce by muselo být tak zdravé, že ho bude celá vaše rodina odmítat. Naopak - biosladkosti mohou z pečicího plechu zmizet chvíli poté, co jej vyndáte z trouby, aniž by stačil vychladnout.

 Hlavně žádná dieta

Bio na obalu potravin automaticky neznamená, že jsou dietní nebo dokonce vhodné na hubnutí. Právě naopak, v biokvalitě můžete mít i poctivé máslo, slaďoučkou marmeládu nebo velmi chutné dobroty. Za své peníze získáte v biokvalitě poctivé výrobky, které neobsahují zbytky pesticidů, chemických barviv, konzervantů ani umělých vůní. Když si tedy koupíte bio vanilkový cukr, objevíte v něm zrníčka pravé vanilky, nikoliv jen umělý chemický vanilin, který obsahuje běžný "vanilkový" cukr.
Na druhé straně, pokud máte chuť trošku experimentovat i ve své kuchyni a přemýšlíte, jak "ozdravit" svůj sváteční jídelníček, mohou být pro vás biopotraviny dobrou cestou. Nemusíte se ale bát, že by biocukroví bylo na první pohled poznat od "normálního". Pouze se vyhnete surovinám, které by mohly být problematické například kvůli obsahu konzervantů nebo barviv.
"Celá naše rodina jí biopotraviny, a tak je pro mě přirozené, že budu péct cukroví z biosurovin," vysvětluje třicetiletá Petra Nová z Brna. S manželem mají dvě malé děti, a tak se snaží, aby všichni jedli zdravě a chutně. "Bio rozhodně neznamená, že se vzdáte svých oblíbených dobrot, jen je nahradíte. Například děti dostávají bonbony s rýžovým sladem, které jsou mimochodem moc dobré," dodává. Sama doporučuje biopotraviny i svým kamarádkám a ráda s nimi experimentuje. "V biokvalitě se vyrábí i velmi chutná čokoláda, sušené ovoce a prakticky cokoliv sladkého, na co si vzpomenete. Opravdu se biodobrot nemusí nikdo bát," usmívá se.
Po biopotravinách nyní nemusíte pátrat jen ve specializovaných prodejnách, ale slušný výběr už zpravidla najdete v běžném super- nebo hypermarketu. Zapátrejte v regálech a objevíte biomouku, biočokoládu, biooleje i bio sušené ovoce. Další možností je navštívit obchody se zdravou výživou, kde pravděpodobně objevíte více českých, a tedy i levnějších biopotravin. Případně se můžete vydat přímo za některým z ekologických zemědělců na jeho farmu třeba pro mléko, tvaroh nebo jablka.

Oslaďte si život

Obecně platí, že čím méně cukru budete používat, tím pro vaše zdraví lépe. Na druhé straně není nutné se vzdát všech sladkostí. V současnosti už je na trhu mnoho přírodních cukrů, sirupů a sladů, které jsou vůči vaší kondici přívětivější než klasický bílý cukr nebo umělá sladidla jako sacharin nebo aspartam. Naprostou klasikou je v české kuchyni med, který není problém koupit v biokvalitě. Biomed produkují včelstva, která žijí daleko od průmyslových oblastí a dálnic. Můžete jím sladit prakticky cokoliv. Med rozhodně patří do perníčků, zázvorek a jiného výrazněji kořeněného cukroví, kterému dodá zajímavou chuť. Po karamelu a hodně sladce chutná javorový sirup, který může nahradit cukr a je typický pro severoamerickou kuchyni. Další možností jsou obilná sladidla, která ale nejsou tak sladká. Vhodná jsou zejména do lineckého těsta a různých sušenek. Obilné sirupy jsou také jednou z možností, jak osladit své cukroví. "Rozhodně si pečení se slady a sirupy předem vyzkoušejte. Jsou tekuté, a tak mění konzistenci těsta. Může se snadno stát, že místo těsta na linecká kolečka budete mít sladké bláto," varuje Petra před začátečnickými chybami.

 Bez tuku a mouky to nejde

Svoji zdravější obdobu mají také tuky. Pokud chcete mít kvalitní pečivo, vyhněte se nekvalitním tzv. transtukům. Jedná se uměle ztužované tuky, které naleznete v levných margarínech, ale také průmyslově vyráběných dortech a sušenkách. Nevhodné jsou také příliš levné stolní oleje. Naopak kvalitní tuky a oleje lidskému organismu velmi prospívají. Na pečení se hodí slunečnicový a sezamový olej. Rozhodně se nevyhýbejte kvalitnímu máslu, které do vánočního cukroví rozhodně patří!
Bílou mouku můžete nahradit hladkou špaldovou mouku. Je rovněž pšeničná a její použití je naprosto stejné jako u běžné mouky. Lze ji doplnit o celozrnnou mouku, například z ječmene nebo žita. Takto do těla vpravíte v nenápadné podobě více vlákniny. Perníčky z žitné mouky jsou velmi chutné. Celozrnnou mouku najdete v běžných obchodech v biokvalitě označenou bílo-zelenou biozebrou. "Sama peču ze špaldové a celozrnné mouky prakticky cokoliv. Cukroví se chuťově příliš neliší, pouze je tmavší na pohled a po rozlomení v těstě uvidíte drobné kousíčky mouky, což ale není žádná závada," uzavírá Petra Nová, která v biopečení našla zalíbení.

Zdroj: Zdraví


Dnes je úterý úterý 16. dubna 2024
svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.