Cukrář.cz

Reklama



Fruktóza v cukrářské výrobě

26.04.2017 | Autor: Alena Půlpánová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených



Fruktóza je přírodní monosacharid běžně se vyskytující ve zralém a různém množství a proto je označována jako ovocný cukr. Je vhodná k výrobě výrobků pro diabetiky které mohou tito konzumovat v rámci diety určené lékařem.
Má přibližně o 20 % vyšší sladivost než cukr řepný. Z technologického hlediska vykazuje fruktóza obdobné vlastnosti, a tím pádem je i použití obdobné. Celkem jednoduše si každý z vás může upravit již používanou recepturu na výrobek vhodný i pro diabetiky protože:


- výsledná kvalita korpusů je srovnatelná s tradičními (s cukrem)
- výrobky není nutné v označení deklarovat dia
- nedochází k velkému zdražení skladby surovin
- není nutná radikální změna technologického postupu

Odzkoušela  jsem fruktózu na mnohých výrobcích, a to jak při výrobě různých méně trvanlivých zákusků, tak i na výrobu čajového pečiva, popřípadě kynutých těst.

Vánočka tuková s přírodním sladidlem

Suroviny hmotnost v kg

Pšeničná mouka pekařská speciál 2,500
Margarín stolní 0,300
Fruktóza 0,300
Droždí Saf Instant nebo úměrné množství
liberkovaného 0,040
Vejce čerstvá 0,050
Magimix - zlepšující přípravek 0,010
Rozinky 0,125
Sůl 0,002
Citronový olej stopa
Voda 1000 - 1250 ml
Hotový výrobek 10 ks vánoček o hmotnosti 380 g

Výrobní postup

Způsob přípravy těsta - na omládek. Těsto během zrání 2 x přetužováno.
Do značení výrobků viz. vyhláška M Ze. č. 333/97 - povinné údaje (mimo již zmíněný název) ještě uvedeme, že výrobek neobsahuje cukr anebo neslazeno cukrem. Značení výrobků musí mít ještě uvedeno následující složení: pšeničná mouka, fruktóza, rostlinný tuk, droždí, rozinky, vejce, citronové aroma - u něj specifikovat použitý druh (přírodní, přírodně identické, není možné použít citopastu, protože obsahuje cukr). Nedoporučuji tvrzení typu vhodné pro diabetiky apod.. V tom případě by se jednalo o výrobek určený pro zvláštní výživu. Na něj se vztahuje vyhláška č. 336/97 M Ze. Schvalování takového výrobku podléhá Ministerstvu zdravotnictví ČR, dále 1x za rok se výrobek musí tzv. ertifikovat autorizovaným - určeným úřadem (finančně náročné), pužívané nářadí má být uloženo odděleně atd.

Dortová hmota s přírodním sladidlem

Suroviny hmotnost v kg

Pšeničná mouka hladká speciál 0,550
Pšeničná mouka polohrubá 0,450
Fruktóza 0,600
Vejce tekutá 0,750
Vigor - kypřící prášek 0,030
Swelto - rychlošlehací přípravek 0,060
Olej 0,050
Voda 0,060
Citronový olej stopa

Hotová hmota 2,550

Výrobní postup

Vejce, vodu a další suroviny (mimo oleje) uvedené v receptuře navážíme do kotle šlehacího stroje. Nejprve při nižší rychlosti promícháme a poté při nejvyšších otáčkách šleháme 4 - 5 minut. Před došleháním krátce zašleháme olej. Hotovou hmotu rozdělíme a urovnáme do zvolených tvořítek (dorty, kapsl). Jestliže vychladlý polotovar použijeme k další výrobě dortu, řezy postupujeme ve značení výrobku podle platné vyhlášky na nebalené výrobky.
Fruktóza byla rovněž s úspěchem odzkoušená k výrobě různých druhů trvanlivého pečiva. Kde mi vznikla velice pestrá škála cukroví, rovněž vhodného pro diabetiky. 


Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. prosince 2025
svátek slaví Boží hod vánoční, zítra Štěpán

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2025 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.