Cukrář.cz

Reklama



Tvorba Pajerského koláče

11.03.2017 | Autor: Marie Šubová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Kynuté těsto: 25 dkg tuku (1/2 másla, 1/2 Hera), 15 dkg cukru, 4 žloutky (bílky upotřebíme do tvarohové náplně), utřeme a přidáme 1 kg mouky (1/2 hladké, 1/2 pologrubé, sůl, kvásek z 0,25 l mléka a 5 dkg kvasnic.
Vše provádíme v teple. Množství těsta na jedek koláč 25 - 28 dkg.

Tvarohová náplň: 5 kostek tvarohu (1.25 kg), 40 dkg pískového cukru, 25 dkg másla (nebo šlehačka a smetana), 10 dkg hrozinek, 2 balíčky vanilkového cukru, citronová kůra, sníh z bílků (může se přidat). Je-li tvaroh tvrdý - tuhý přidáme smetanu, aby se dobře mazal.

Pracovní postup: na plech položíme namaštěný papír (pergamen apod.), posypeme hrubou moukou, na něj položíme placku asi 0,5 cm silnou, pomažeme tvarohem a přehneme okraje tak, že z kruhového tvaru vznikne čtverec, tvaroh posypeme strouhaným perníkem, necháme 10 - 15 minut kynout, pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut, vychladlý koláč polejeme mírně rozehřátým máslem (musí zůstat hůsté, neškvařené). Máslo necháme trochu zatuhnout a pak koláč poprášíme cukrem.


Dnes je pondělí pondělí 14. října 2024
svátek slaví Agáta, zítra Tereza

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.