Cukrář.cz

Reklama



V čem tkví tajemství chuti čokolády?

14.12.2016 | Autor: Vladimír Bican | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Čokoláda je pro lidské chuťové orgány velikým vábidlem, napříč tomu, že její základní surovina, kakaové boby, se vůbec žádným chuťovým požitkem nevyznačují. Jsou hořké. To co nás na čokoládě láká, je ve své podstatě soubor chemických procesů, jichž bylo dosaženo během několika století výzkumu, této dnes populární pochutiny. Je to v základní mluvě především kombinace kakaa, cukru a tuku. Samotné kakaové boby nemohou k chuťové nirváně být nápomocny, protože jsou pouze hořké. To ovšem na první kousnutí. Samotná podstata tkví v něčem jiném. Je to v úpravě a kombinaci se zmíněnými přísadami.
Na úkonu vzniku chuti, vůně a barvy se výraznou měrou podílí tzv. Maillardova rekce, kdy se jedná o tepelný proces se surovinou, v němž se vznikají zmíněné vlastnosti. V případě čokolády je to pražení kakaových bobů při němž dochází ke vzniku kakaového aroma, majícího více než 400 chuťových položek.
Bez cukru a tuku by ovšem čokoláda nechutnala. Hořká obsahuje vedle 60 procent kakaové hmoty, 40 procent cukru, ale žádné kakaové máslo, stejně tak i mléčný produkt.
Mléčná čokoláda se v základu vyznačuje obsahem 35 procenty cukru, ale už s příměsí 10 procent kakaového másla, 25 procenty mléčné příměsi a pouze 30 procenty kakaa. Čokoláda prostě nebývá stejná, a to že nám každému chutná jiný druh, je odvislé od  senzorických vjemů každého jednotlivce.

Bílý čokoládový krém

Suroviny pro 4 osoby

200 g bílé čokolády
500 ml smetany
100 g včelího medu (tekutého)
čokoládové hobliny na zdobení

Postup
Čokoládu rozlámeme na na kousky. Polovinu smetany a med zahřejeme na pánvi, ale nenecháme vařit! Pánev stáhneme z ohně. Přidáme čokoládu a mícháme až do jejího rozpuštění. Vzniklý krém vložíme do ledničky a necháme zcela zchladnout. Pak krém mícháme tak dlouho až dojde k jeho ztuhnutí. Zbylou smetanu ušleháme do ztuhnutí a přidáme do krému, kdy směs dobře rozmícháme. Dozdobíme čokoládovými hoblinami a v chladném stavu servírujeme.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.