Cukrář.cz

Reklama



GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 / -5.

24.03.2016 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Dortová tématika bývá častým námětem pro svoji atraktivitu, snad možno říci jednou z největších v širokém spektru gastronomického pojetí, kterou lze s jistou nadsázkou přirovnat k turisticko - zeměpisnému divu  starověku, pyramidám. Tak jak dokáží kamenné monumenty vzbudit úžas nad svojí úchvatností u toho, kdo na ně vzhlíží z bezprostřední blízkosti nad tajemstvím jejich původu a gigantičností, tak na stejném principu budí pozornost zdařilé dortové monumety, rovněž pro svůj tvar pnoucí se do výšin cukrářského nebe. A tato nadzemní sladká tématika byla rovněž přítomna na soutěžním zadání při konání soutěže GASTRO KROMĚŘÍŽ v době, kdy si předávaly vládu dva periodické astronomické pojmy zima a jaro, které byly též součástí soutěžního zadání ve znění čtvero ročních období.


             4. místo cukrář senior - BRABLEC Břetislav, Prostějov Svatoplukova 39

Markéta Tůnová, učitelka odborného výcviku na SŠGHL Bzenec se zúčastnila cukrářské soutěže v seniorské kategorii a její představa ve ztvárnění podoby soutěžního zadání čtyř ročních období slavila vrcholový úspěch. Jak pravila Pavlína Berzsiová, kdo vsadí na karamel a zná taje a úskalí jeho zpracování, vykročil tou správnou soutěžní nohou, jejíž směr obvykle míří k vítězným stupňům. To byl případ vítězky seniorské kategorie, a jak sama sdělila, pracuje ráda s karamelem a uvažovala jak jej zakomponovat do své soutěžní práce. Posloupnost ročních období zakotvených v soutěžním zadání byla pro ni výzvou, a v její mysli začala vázat jednotlivé nitky alchymistických karamelových tajů jednu na druhou a výsledkem bylo vrcholové umístění, které zaujala jako jediná účastnice seniorské kategorie ze všech soutěžících v prostoru zlatého pásma.
Původ jejího zaměstnání měl počátek v bzenecké cukrářské škole a svoji zálibu  zdokonalovala prostřednictvím soutěží, a po nástavbovém studiu byla přijata jako učitelka odborného výcviku. Tato práce poskytuje pro Markétu pohled na mládež z tohoto profesionálního pohledu, a vnímá ji jako tvárnou hmotu, s kterou je možné vytvářet záměr odborného počinu, ale tento úmysl vyžaduje určitou selekci a specifický přístup ke každému jednotlivci, což nebývá vždy snahou zdaleka jednoduchou, neboť tato hmota v podobě rtuťovitých vlastností omladiny, vidící život svým zúženým zrakem, dokáže lehce proklouznout mezi prsty.
Nicméně je to výzva, protože je možné nalézt ty žáky, kteří mají k této práci vztah a zájem vytvářet hodnoty, a především s nimi se odborná učitelka bzenecké školy o své nabyté poznatky pokaždé ráda podělí.
A ti mají na oplátku u své učitelky jistotu, že její pomocná ruka a odborná rada jim v jejich snaze pronikat do tajů cukrářského řemesla bude vždy k dispozici. Ostatně bzenecká škola má v tomto směru dlouholetou tradici, o čemž svědčí řada trofejí z vrcholových soutěží.


5. místo cukrář senior - POKORNÁ Jana - SOŠ a SOU Třešť

Další výklad předsedkyně poroty zbavuje potahové hmoty roušky tajemnosti: "Potahovací hmoty jsou módní záležitost, které dávají soutěžící někdy větší význam, než jaký ve skutečnosti má. Proto volí její silnější navrstvenost na dortovém povrchu. Rozhodující je, aby byla potahovací hmota dobře zhotovena v průběhu samotné přípravy ještě před jejím pokrytím na dortu. To znamená, být dobře vytvarovaná při vyvalování v optimální vrstvě."


                 6. místo cukrář senior - BIERSKÁ Marcela, OLLIES DORTY, s.r.o.

O tom, že při používání potahové hmoty je nutné dodržování potahovacích pravidel, rozvíjí ve svém dalším vstupu paní Berzsiová:
"Zde je potřeba se zmínit o tom, na jakou povrchovou kvalitu dortu má být hmotu nanášena. Pokud jeho povrch je zhotoven v optimální rovině, není tak zapotřebí,  aby hmota měla silný povlak. Pokud se dortový exteriér vyznačuje nerovnostmi, tak je pak u jeho tvůrce snaha prostřednictvím většího nánosu potahové hmoty tento nedostatek dorovnávat, a dostáváme se tak k vizuálnímu problému."

 
 
7. místo -Synková Andrea, ISŠ Val.Meziříčí    8. místo  - MARTINCOVÁ T., SOŠ  Vsetín
9. místo - Hermannová Lenka,  SOŠ Znojmo  10. místo - POČANOVÁ I., SPŠ Pardubice

Toto přiblížení práce s optimální vrstvou potahové hmoty je například patrné i u zedníků, kteří když udělají křivou zeď, tak ji pak v nouzi dorovnávají větším nánosem malty a kvalita stavby i ekonomika jejího provedení snižuje efektivnost zhotovení a navyšuje finanční nákladovost.
Prostě vše má své pro a proti, a ten kdo zná zásady tohoto druhu práce, je schopen vytvořit dílo mající punc kvality a dobré hodnocení odborné poroty i publika.
Tedy takto ve stručnosti přiblížení soutěžních prací cukrářského mládí i dospělých na hanácké soutěži GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016.

                                                               - konec -  


Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.