Cukrář.cz

Reklama



Výroba domácího karamelu

19.02.2016 | Autor: Enzo del Monte | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d


Karamelizování znamená suché zahřátí cukru při vysoké teplotě, kdy se jeho vzhled proměňuje ve světle žlutou až tmavě hnědou, lesklou  hmotu s typickým aromatem pražení.
Karamelizace je proces oxidace cukru. Při vaření nalézáme rozšířené používání na základě typické, lehce ořechovém chuti, kterou cukr při procesu dostává.
Reakce je odvislá od druhu cukru, kdy ovocný cukr má bod ohřevu při karamelizaci na hodnotě 110 °C a sladový cukr na 180 °C. Krystalový cukr karamelizuje při teplotě 160 °C.
Oxidace cukru vede ke zvýšení velkého množství spojení molekul, kdy přesný mechanismus tohoto procesu ještě není zcela prozkoumán.

Receptura

Suroviny

125 g cukru
0.25 l šlehačky
½ PL lžíce másla
1.5 ČL medu
1 balíček vanilinového cukru

Příprava

Nejdříve vložíme cukr a šlehačku do pánve a vaříme za stálého míchání při střední teplotě. Jakmile dojde k ustání pěnění, vložíme vanilinový cukr, tuk a med, kdy tuto směs dobře promícháme.
Když se začne tvořit v náznaku karamel, počneme intenzivněji míchat, až vznikne hustá hmota.
Obsah přemístíme na pečící papír.

Karamelový puding

Suroviny

1 balíček pudingového karamelového prášku
1 ČL ztužovače
2 PL cukru
375 ml mléka
125 ml smetany

Příprava   

2/3 balíčku karamelového prášku, ztužovač a cukr vložíme do misky a dobře promícháme. Nejdříve s 2 PL mléka a následně se třemi, vléváme do suché směsi a opět dobře promícháme.
Obsah 1 třetiny pudingového prášku vsypeme do zbytku mléka, necháme rozpustit a zahřejeme.
Do vařící směsi vložíme prvně zhotovenou suchou směs, necháme vařit asi jednu minutu při nižší teplotě za občasného zamíchání. Zchlazený puding metlou krátce prošleháme a přidáme do tuha vyšlehanou smetanu. Krém plníme do skleněné misky či poháru. Rovněž můžeme puding uvařit v kuželové formě, vyklopit a vkusně dozdobit.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.