Cukrář.cz

Reklama



Malý Betlém podomácku

10.12.2015 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Malý betlém na vánoční stůl lze vyrobit bez jakýchkoliv řemeslnických pomůcek a řezbářského náčiní. Postačí vám běžné kuchyňské vybavení a takzvané vizovické těsto, ze kterého zhotovíte potřebné figurky.
Na těsto potřebujete asi 1 kg hladké mouky, 4 decilitry vody a lžičku octa. Vše se smíchá dohromady a těsto se hněte asi 20 minut. Poté se těsto zabalené do vlhké utěrky nebo igelitového sáčku nechá několik hodin odpočívat v chladničce.
Hotové figurky se nechají na plechu asi tři hodiny oschnout. Pokud chcete, aby měly lesklý povrch, potřete je na začátku schnutí rozšlehaným vajíčkem a přibližně za půl hodiny tento postup zopakujte. Nakonec se výrobky z vizovického těsta suší v troubě zahřáté na 50 °C asi tři hodiny. Při vyšší teplotě by těsto mohlo nabobtnat.

Betlém z vizovického pečiva, autorka Drahomíra Šujanová

Betlémský výjev podle bible
Pokud vás zajímá, jak přesně se Kristovo narození odehrálo a podle čeho vznikly lidové betlémy, nahlédněte například do druhé kapitoly Lukášova evangelia:
I stalo se v těch dnech, vyšlo poručení od císaře Augusta, aby byl popsán všecken svět. I šli všickni, aby zapsáni byli, jeden každý do svého města. Vstoupil pak i Josef od Galilee z města Nazarétu do Judstva, do města Davidova, kteréž slove Betlém, aby zapsán byl s Marií, zasnoubenou sobě manželkou těhotnou.
I stalo se, když tam byli, naplnily se dnové, aby porodila. I porodila Syna svého provorozeného, a plénkami ho obvinula, a položila jej v jeslech, proto že neměli místa v hospodě.
A pastýři byli v krajině té, ponocujíce, a stráž noční držíce nad svým stádem. A aj, anděl Páně postavil se podlé nich, a sláva Páně osvítila je. I báli se bázní velikou. Tedy řekl jim anděl: Nebojtež se; nebo aj, zvěstuji vám radost velikou, kteráž bude všemu lidu. Nebo narodil se vám dnes spasitel, kterýž jest Kristus Pán, v městě Davidově.
A toto vám bude za znamení: Naleznete nemluvňátko plénkami obvinuté, ležící v jeslech. A hned s andělem zjevilo se množství rytířstva nebeského, chválících Boha a řkoucích: Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobrá vůle.

Betlémy a rekordy
Letos v listopadu byl v Mohelnici na Šumpersku překonán rekord v počtu trojrozměrných betlémů vystavených na jednom místě. Lidé z celé republiky jich sem přivezli 778. Překonali tak rekord z roku 2002 z Olomouce, kde se tehdy podařilo shromáždit 447 betlémů.
Nejstarší vystavený betlém byl z poloviny 19. století a zapůjčilo ho Muzeum Komenského v Přerově.
Rekordmankou v ruční výrobě betlémů je Miloslava Vašíčková z Třeštiny, která už 28 let vyrábí betlémy z keramiky. Pro mohelnickou výstavu jich sama vyrobila 42.
Nejmenší betlémy umí vyrábět Jarmila Brhlíková. V Muzeu rekordů v Pelhřimově mají její betlém, který se vešel do prázdné makovice. Figurky jsou zhotovené z perníkového těsta, které paní Brhlíková připravuje podle staročeského receptu ze žitné mouky. Nová verze betlému se dokonce vejde do skořápky od pistáciového oříšku.
Specialistou na obří betlémy je řezbář Jiří Halouzka, který sestavil betlém z padesáti figur v životní velikosti. Například Josef měří v jeho podání dva metry a slon, který je vyrobený ze dřeva dvou stromů, váží půl druhé tuny.

Tradice betlémů
Asi tři roky před svým vstupem do nebe se svatý František z Assisi rozhodl, že oslaví Vánoce zvláštním způsobem. Pobýval tehdy v klášteře u městečka Greccio a požádal svého příznivce Jana Velitu, aby opatřil do skalní poustevny v lese jesličky se senem. Tam také přivedli oslíka a volka. Ve svaté noci položili do jeslí i děťátko, lidé přicházeli s rozžatými pochodněmi a svícemi z celého okolí. Svatý František oděný jako jáhen zazpíval dojatým hlasem o narození Páně a pak kázal o malém, chudém králi, Božím Synáčkovi, který se pro nás stal chudým, aby nás učinil bohatými.
Po této netradiční mši si lidé začali vyrábět betlémy podomácku sami.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.