Reklama |
Původ pralinekCukrovinky zůstávaly dlouho výsadou mocných a ve Francii se dodávaly do královského dvoru a dvorské šlechtě. V Lombardské ulici v Paříži v době Ludvíka XV. měl svůj cukrářský stánek, podle dochovaných záznamů, snad nejubožejší ze všech, jistý cukrář Praline .Byl nejen chudákem, ale i velkým smolařem, kterému se nic nedařilo. Pokusil se postavit trochu na nohy s nějakou novinkou. Cukrářské pokusy ho finančně vyčerpávaly a žena mu celý den hubovala, že kazí drahý materiál. Jednoho dne vyčistil svůj jediný měděným kotel a přinesl pytel dřevěného uhlí., cukr a mandle. Vybral největší kusy mandlí a začal je v troubě pražit. Ty když nabyly zlaté barvy, tak je přebral aby mezi nimi nebyla ani jedna spálená. Mezitím uvařil v kotli cukr, do kterého přidal vanilku, a když cukr dělal bubliny (řetěz), vhodil do něj přebrané mandle a míchal s nimi tak dlouho, až na nich cukr odumřel. Potom obalené pražené mandle prosil a zbylý cukr v kotli roztavil a mandle do něj vhodil a míchal s nimi tak dlouho, až dostaly krásnou červenou barvu a lesk. Takto opražené mandle pak přikryl čistou látkou, aby se mandle zapotily a udržely stálý lesk. Tak se cukráři Pralinovi podařilo vyrobit báječné pražené cukrové mandle. Ihned je donesl do královského zámku, kde s tlukoucím srdcem předložil vzorek na ochutnání jednomu z nejmocnějších mužů královského dvora , vrchnímu šéfu královské kuchyně, de Guisinovi. Ten si prohlížel drobného cukráříčka, nedůvěřivě ochutnal, ale objednal dvě libry této novinky.
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je středa středa 9. října 2024
svátek slaví Štefan a Sára, zítra Marina Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |