Cukrář.cz

Reklama



Čokoláda pro znalce - 2.

18.11.2015 | Autor: Chloé Doutre - Rousselová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Níže uvedená tabulka vám pomůže na první pohled zjistit, jaká čokoláda vám chutná nejvíce. Zároveň se z ní dozvíte, co dalšího by vám mohlo chutnat.
Podívejte se na jména v tabulce a zakroužkujte čokolády, které vám chutnají, nebo které obvykle kupujete. Patří všechny tyto výrobky do jedné kategorie?
Co takový výsledek znamená? Čokolády jsem do této tabulky zařadila podle jednoduchých kategorií. V prvním sloupci jsou čokolády od velkých výrobců, které koupíte téměř kdekoli, kde prodávají čokoládu. Ve druhém sloupci jsou uvedeny (ano, teď přijde špatná zpráva) dražší výrobky z mého seznamu čokolád, které byste měli vyhledávat. Obvykle pocházejí od malých výrobců a projevuje se v nich péče věnovaná procesu výroby i výběru surovin.
Tato tabulka vám má také připomenout, že během doby se můžete naučit mít rádi nejlepší dostupnou mléčnou nebo hořkou čokoládu. Možná jste si celý život kupovali jen jednu značku nabízenou téměř u každého novinového stánku, teď však budete chtít pouze výrobek prodávaný ve specializovaném obchodě. Nebo jste si nikdy nedokázaliu představit, že by vám mohla chutnat hořká čokoláda, a teď ochutnáte některý výrobek ze druhého sloupce, který vám bude připadat prostě božský.
Možná jste v této tabulce čokoládu, která vám chutná nejvíce nenašli. Kde jsou tyčinky Mars a bílá čokoláda? Kde jsou plněné čokoládové bonbony? Nejsou zde z jednoho důvodu. Když se sejdou znalci čokolády, aby ochutnávali pravou čokoládu a hovořili o ní, obvykle si vyberou tabulky. Je to čistá forma čokolády, bez příměsí.
Bílá čokoláda (obvykle obsahuje z kakaových bobů jen kakaové máslo) se nepokládá za čokoládu, stejně jako poleva z mléčné čokolády na čokoládových tyčinkách. Jsou to spíš cukrovinky než čokoláda. Plněná čokoláda, čokoládové bonbony - vypadají krásně, dejte je ale do pusy a řekněte jakou chuť vlastně rozeznáte? Cítíte z nich čokoládu nebo spíše cukr a různé příchuti?

Znalce čokolády zajímají tabulky čokolády. Podobně se znalci vína nebudou příliš zabývat šumivými víny.

Vyvolal-li tento můj úvod ve vás zvědavost, začnete pravděpodobně hledat, co je pro vás nejlepší. Doporučuji abyste v tom postupovali vlastním tempem.
V tomto okamžiku vytváření vlastního profilu znalce čokolády byste se měli zamyslet nad tím, jakou významnou roli hraje čokoláda ve vašem životě.
Je důležitá, ale tak trochu na okraji? Nevadí. I když začnete tím, že ochutnáte jednu novou čokoládu za týden nebo že se budete scházet s přáteli nad čokoládou jednou za dva měsíce, vnese čokoláda něco zvláštního do vašeho života.
Jste-li však takoví jako já a čokoláda je v životě pro vás to hlavní, budete možná muset přehodnotit své priority a dát čokoládě prostor, jaký potřebujete.
Co ale uděláte, je-li čokoláda vaší skutečnou vášní - není-li to zrovna Galaxy, tyčinky Mars nebo Milk Tray?
Nemějte obavy. Chcete-li se učit můžete. Vzpomeňte, že moje vášeň začala Nutelou a čokoládičkami Lindt kdysi dávno v Mexiku. Staly se odrazovým můstkem pro moji touhu prozkoumat každou čokoládu, s níž jsem se setkala.

                            I

II

 

 

Mléčná

 

        Cadbury Dairy Milk

Jivara (Varlhona)

        Galaxy

Milk (Amedei)

        Milka (Nestlé)

Lait Entier (Weiss)

        Milk (Lindt)

Latte Sal (Domori)

Milk 41% (Scharffen Berger)

 

 

 

Hořká

 

 

 

        Lindt Excellence

Manjari, Gran Couva

        Hořké bio-čokolády

(Varlhona)

        (70% nebo více)

Chuao, POrcelana (Amedie)

        jakákoli hořká

Java, Indonésie, Puertomar

        Bournvile (Cadbury)

(Domori)

        Côte d´Or Noir

Čokoláda a lupínky (Coprallo)

        Duchy Originals

Hořkosladká 85% čokoláda

 

(Michael Recchiuti)

 

Mangaro (Michel Cluizel)


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.