Cukrář.cz

Reklama



Gumpasta

11.08.2015 | Autor: Tomáš Sedláček | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d


Gumpasta je hmota, z které se tvarují kvety a další dekorační ozdoby. Gumpastu lze vzdáleně přirovnat k marcipánu, s tím, že pasta se skládá, mimo jiné, z práškové gumy. Gumpastu lze uchovat i několik měsíců, ovšem velmi dobře zabalenou v ledničce, bez přistupu vzduchu.

Suroviny

Gumová pasta (cca.0,5kg):
1 vrchovatá polévková lžíce glukozy
3 polévkové lžíce vody
1 polévková lžice gumy*
400-500 gr. moučkového cukru
**lze pridat lžičku citronové štávy, nemusí být

Postup

V teplé vodě rozpusťte glukozu, smíchejte gumu s 1/4 cukru a spojte s vodou a glukozou. Dobře smíchejte a postupně za stálého propracování přidávejte cukr.
*Gum-tex™, tragacanth gum, gum arabic, pod těmito názvy hledejte, prvně jmenovaná je komerčně použivaná a nejrozšiřenější gumova směs, kdy 1 kilogram stojí asi za 1000 Kč.
Pokud lze sehnat směs, tim lépe, v zahranicí např. firma Wilton, zasiíá i do ČR ( z USA).
Budete potřebovat bankovní kartu, mluvit anglicky, tel. je +1 800 794 5866 (on-line objednávky lze aplikovat pouze z USA). Poštovné by meěo být cca 15 USD/kg. Pošta trvá - 8 týdnů.
V nabídce mají i Gum-tex (200 gr/15 USD) i mix na gumpastu (600gr/5,99 USD).
Gumová pasta je lepší na práci než např. marcipán, je hladká, lze ji vyhladit do tloušťky jako papír, ovšem po uschnutí tvrdne. Tím pádem se i láme, proto se např. do okvětních listků květin/lilie/ dávají drátky apod. Výhodou je, že schnuti trvá několik desítek hodin i dny.
Barví se předem, ale pokud to berete opravdu vážne, tak pak vám airbrush (stříkací) pistole, nesmí chybět.  Ideální je její nákup v modelářské prodejně.


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.