Cukrář.cz

Reklama



Odlehčená cukrařina

16.07.2015 | Autor: Johny | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Co je vlastně tzv. "odlehčená cukrařina"? Existuje vůbec něco takového??? Já se obávám, že jakási lehčí forma cukrařiny neexistuje, protože naše cukrařina je založena na máslových krémech, živočišné šlehačce a korpusech z bílé mouky. Všechny ty názvy bio, light .... mi připadají jako dobře vymyšlený reklamní trik. A co se týče rostlinného krému (nazývaného též rostlinná šlehačka)? No jen doufám, že této náhražce nechybí také jedna molekula, aby to byla umělá hmota, jako tomu je u margarínu. Hodně lidí začalo používat různé náhražky v domění, že šetří své zdraví, ale opak je pravdou. Za tyto lži, kterým věříme platíme velkou cenu, cenu vlastního zdraví.
Jen abych odpověděl jako zákazník na otázku kvality a ceny. Ano určitě bych si připlatil a koupil bych si klidně zákusek o 5,- dražší, ale alespoň bych z něho měl chuťový zážitek. Platí to u nás u všeho, co se týče sušenek, čokolád ... už dávno nemají chuť, kterou si pamatuji jako dítě. Akce na sušenky za 3,90,- které nemají už ani chuť, jen z nich člověk cítí cukr a tuk, opravdu velké zklamání. Totéž platí i o ovoci, kam se podělo kvalitní, zralé a chutné ovoce?????!!!!! Jak můžeme připravovat krásnou a kvalitní cukrařinu bez kvalitních surovin?????
Přiznávám, že jak tak občas chodím kolem cukráren, už dlouho se mi nestalo, že bych se někde rád zastavil a něco si koupil, protože už estetická stránka současných cukrářských výrobků mě leckdy doslova odpuzuje! Hodně výrobců na popud zákazníků vše vyrábí "veliké", což odpovídá české povaze, ať je to jaké to je, hlavně že toho je hodně. Kokosky už dávno nemají ten krásný "prask", jsou neuhlédně slepované .... na věnečcích přehřátý nebo zteklý fondán, likérové špičky jsou spíše tvaru temelínských věží .... Uvědomte si, že ten kdo řídí to co se bude nebo nebude prodávat jste právě vy! Zákazníci.
Co se týče instantních cukrářů, přiznávám, že i já jsem mezi ně dlouhé roky patřil. Nebudu se tu nijak vymlouvat, bylo to z několika důvodů, pracoval jsem v provozech kde to tak bylo zavedeno a druhým a tím hlavním důvodem bylo, že jsem NAPROSTO neměl znalosti, jak cukrařinu připravovat klasickou přírodní cestou, protože mě to nikdo nikdy nenaučil. Nemluvím teď o klasické cukrařině jako jsou větrníky, věnečky, kokosky, likérové špičky ... velmi kvalitní základy této cukrařiny jsem získal na učilišti v Nové Pace a tímto tam zpět děkuji i svým mistrům odborného výcviku, protože tyto kvalitní základy oceňuji dodnes! Mám na mysli klasickou přípravu ovocného mousse, čokoládového mousse, připravit si ovocné glazé, čokoládové glazé ... Změna pro mě nastala zhruba před rokem, kdy jsem nastoupil do cukrárny, kde byli dva ze čtyř majitelů Francouzi. Najednou jsem poznal, že cukrařina se dá dělat i jinak, naprosto klasickou cestou, s ovocem, želatinou, čokoládou ... Zatím jedinou cestou je, jak jsem již několikrát psal a byl za to i kritizován, překlad odborných cukrářských knih z anličtiny a francouzštiny. Tyto základy nejsou zatím v Česku moc rozšířeny, protože se to nehodí. Všechny státy okolo nás sem naváží své chemické zboží a my tu z něho vesele vyrábíme. Ale jsem velmi rád za to, že nejedna firma už si uvědomila, že takto to již dlouho nepůjde a tyto firmy se začínají místo chemických prášků orientovat na dostupnost ovocného pyré, kvalitní želatiny, pravé čokolády ... pro nás cukráře, kteří se už nechceme spokojit s mícháním prášku a vody, či používáním náhrad šlehačky.
Další věcí na kterou mi nedá nereagovat je otázka, kdo vlastně u nás cukrárny vlastní či řídí. Ano znám mnoho cukráren, kde majitelé nejsou z oboru a podle toho to také vypadá, protože tito lidé nemají ani nejmenší znalost o tom, co cukrařina obnáší. Znám ale i na druhou stranu několik cukráren, kde ikdyž majitelé nejsou z oboru, jsou pro věc zapálení a snaží se sami i v tomto oboru dále vzdělávat a své znalosti přenášet do provozu. Situace nebude lepší, dokud cukrárny nebudou mít majitele, kteří jsou buď z oboru, a nebo dají na zkušené cukráře, které ve svých provozech mají, ale jejich názory nerespektují. :-))


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.