Cukrář.cz

Reklama



Ořechová kanufa

21.03.2015 | Autor: Eliška | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Ořechová kunafa - Saniyit Kunafa bi-l-Mukassarat
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)

Suroviny

# 1 kg kunafy (suché, vlasové semolinové těstoviny, lze koupit v ČR ve speciálních orientálních obchodech)
# 1,5 hrníčku másla
# 2 hrníčky cukrového sirupu
# 1 hrníček ořechové směsi (viz další recept)
# 2 lžíce rozinek
# 1 lžíce mleté skořice
# 1 lžičky mletého muškátového oříšku

Postup přípravy

Budeme potřebovat dva stejně velké pekáčky. Do hrnce na mírný plamen dáme kunafu, přidáme jeden hrníček másla a dvěma dřevěnými vařečkami občas načechráváme kunafu, abychom zabránili přilepení ke dnu. Je třeba, aby vzduch a máslo proniklo všemi částmi kunafy. Osmahneme rozinky dokud se nenafouknou, přidáme ořechovou směs spolu se skořicí a muškátovým oříškem. Na pekáč dáme asi 1 cm vrstvu kunafy. Rovnoměrně pokryjeme ořechovou směsí a opět dáme vrstvu kunafy. Mokrou dlaní stlačíme. Pokapeme polovičním množstvím zbývajícího másla. Dáme do předehřáté trouby a pečeme tak dlouho, dokud povrch nezhnědne. Vyndáme z trouby, obrátíme na druhý pekáček, pokapeme zbytkem másla a vrátíme zpět do trouby. Opět pečeme dokud druhá strana koláče nezhnědne. Po vyndání z trouby ihned zalijeme studeným cukrovým sirupem.

Poznámka DDK
Cukrový sirup - na přelití koláče musí být připraven 2 hodiny předem. Je obvykle doporučována směs 2 šálků cukru na 1,5 šálku vody se šťávou z jednoho citrónu a několika kapkami růžové vody (ze supermarketu s arabskými surovinami) svařená až do zahuštění. Tento dezert je v Orientě velmi oblíben, především o Ramadánu.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.