Cukrář.cz

Reklama



Javanais

23.03.2015 | Autor: Marmiton | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Těsto: 8 bílků, 30 g krupicového cukru, 75 g marcipánu, 30 g mouky (asi hladké), 370 g směsi strouhaných mandlí a kr. cukru (půl na půl).
Náplň: 1 dl vody, 400 g krupicového cukru, 2 žloutky, 1 vejce celé, 500 g změklého másla, silná káva na ochucení
Poleva (fakultativní): čokoládová ganache
7 bílků s cukrem se vyšlehá do pevného sněhu. Zbylý bílek se spracuje s marcipánem. Prositá mouka se smíchá se směsí mandlí a cukru a lehce se spojí s vyšlehanými bílky a nakonec i s marcipánovou hmotou. Těsto se opatrně rozetře na plech vyložený pečicím papírem. Peče se cca 8 minut při 220 °C do zlatava, nechá se vychladnout a až pak se sloupne papír na pečení.

Voda do náplně se svaří s cukrem na 118°C (na silný let). Žloutky a celé vejce se prošlehne, k tomu se přidá vychladlý cukrový rozvar a za postupného přidávání změklého másla se vyšlehá krém. Ten se dá na 10 minut do chladničky a poté se přidá trochu silné kávy na ochucení.
Korpus se nařeže na kousky stejné velikosti, spojí se krémem a též vrchní díl se krémem potře. Dokončí se potáhnutím čokoládovou ganache.

Ganache: 2,5 dl smetany se dá vařit s nálamanou čokoládou (300 g, hořká, mléčná, bílá - dle chuti). Nechá se chladnout, do chladnoucí směsi se ještě přidá 80 g másla.

Ještě je pod receptem připomínka, že ve skutečnosti té náplně stačí méně (údajně 300 g másla a 250 g cukru). Jak jsem psala, já to teprve zkusím. Takhle to vypadá, že je to moc dobré :-)

 - Přeložila Gábina -


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.