Cukrář.cz

Reklama



Rimini se blíží - ohlédněme se!

20.10.2014 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Riminský SIGEP se vyznačuje objemným kvantem soutěžních a osvětových akcí. Letošní 33. ročník nebyl výjimkou a zřejmě nejpůsobivější soutěží byla ryze dámská tvorba karamelových monumentů pod názvem PASTRY QUEEN - cukrová královna.
Rovná desítka - a to výhradně - žen, karamelových umělkyň z celého světa, zaujala v dopoledních hodinách pozici ve vyhrazených kójích, aby až do 17. hodiny vytvářela zřejmě vrchol cukrářského umění, monumenty z foukaného karamelu, s následným více jak hodinovým vyhlašovacím ceremoniálem.

 

Viděl jsem již mnoho cukrářských soutěží v různých častech světa, ale způsob pojetí tohoto italského soutěžního modelu, předčil vše mnou dosud spatřené. Přítomnost italského komentátora s pravidelnými vstupy směřovaných na jednotlivé soutěžící, seznámení publika s problematikou a zákulisím karamelového umění, měla dobu tvání po celou dobu soutěže, kdy se diváci mohli seznámit nejenom s tvůrčí prací jednotlivých umělkyň, ale i s jejich osobním životem, zákulisím cukrářského oboru v jejich zemi a rovněž i s taji jejich uměleckého nitra.

 

Absolutním vrcholem emocí a zážitku, bylo večerní představování jednotlivých prací, které bylo prováděno způsobem úchopu soutěžního monumentu na předem připravené plošině dvěma muži za stabilizační asistence autorky díla, kdy tato trojice malými kroky "krok, sun, krok", pomalu přinášela vysoký karamelový výtvor na pódium. Přiznám se, že bych takovou práci osobně nedělal ani, jak se lidově říká, "za zlaté prase". A také i došlo na mou obavu, kdy, tuším, že tchaiwanské reprezentantce, spadla za zděšeného výkřiku publika, část karamelové ozdoby...

 

Celý tento transportní úkon byl propracován  absolutním hudebním aranžmá spočívající ve směsi světelných efektů a sugestivně podmanivé hudby prosycené napětím a speciálním vířením bicích nástrojů, které umocňovaly dokonalost a umělecký projev zkomponovaných monumentů.

 

Právě na tomto ryze á la italském moderně renesančním ztvárnění slavnostního ceremoniálu se opětovně ukázalo, jak je důležitá v prezentaci cukrářského umění celá škála doprovodných projevů, protože doba v porovnání ještě s nedávným minulem, pokročila mílovým krokem a přinesla s sebou pro diváka dokonalý audivizuální servis, který bývá častou součástí mnohých uměleckých projevů. V tomto případě i vrcholového projevu cukrářského mistrovství světa.


Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.