Cukrář.cz

Reklama



Výrobce želatinových cukrovinek, platí zaměstancům bez absencí

18.04.2002 | Autor: Radim Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Pětistovku měsíčně připlácí svým zaměstnancům výrobce želatinových cukrovinek Park Lane Confectionery z Petřvaldu na Karvinsku za to, že si chrání své zdraví, neholdují nadměrnému pití alkoholu a nemají zameškané směny. Řekl to jednatel firmy Tomáš Stratil. "Bonus vyplácíme už rok a chceme jím odměnit zaměstnance za to, že si váží svého zdraví," uvedl.
Petřvaldská firma zaměstnává 160 lidí, z nichž jich ve třísměnném provozu a šestidenním výrobním cyklu pracuje 140. Průměrnou mzdu v podniku Stratil neupřesnil. Uvedl jen, že je nižší než celokrajský průměr, který byl ke konci loňského roku 13.800 Kč.
Stratil je přesvědčen, že pětisetkorunový příplatek má vliv také na minimální fluktuaci. "Pohyb zaměstnanců je u nás od zahájení výroby v roce 2000 zanedbatelný," řekl. Podle Stratila nalézají v létě uplatnění i brigádníci. Ti nejlepší z nich mají šanci získat ve firmě trvalý pracovní poměr.
Park Lane Confectionery je součástí mexické potravinářské skupiny Grupo Bimbo a v Petřvaldě obsadil továrnu po zkrachovalé firmě Tomas. Do výroby, která z více než 95 procent směřuje na export, investovali Mexičané zhruba čtvrt miliardy korun. Ročně petřvaldská firma vyrobí sedm tisíc tun želatinových cukrovinek.
Zástupkyně ředitele ostravského úřadu práce Eva Bartoňová řekla, že se s takovým způsobem odměňování dosud nesetkala. "Podle mě by zaměstnavatel měl ocenit spíše kvalitu práce, než docházku," uvedla. Jde také o to, aby lidé kvůli odměně nechodili do práce, i když jsou nemocní a měli by ležet, zdůraznila.
K odměňování za nezameškané směny přistoupila v ČR také liberecká těžařská společnost Tarmac Severokámen; ta vyplácí navíc 800 Kč měsíčně.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.