Cukrář.cz

Reklama



Vánočka po německu

10.12.2012 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Vánočka na saský způsob

Suroviny

0.5 l mléka
1 kg pšeničné mouky
2 vejce
100 g cukru
1 kostka droždí
150 g másla
sůl
rozinky
1 PL pomleté citronové kůry

Postup

Prosijeme mouku, rozmělníme droždí, smícháme s cukrem a necháme rozpustit ve vlažném mléku.
Přidáme vejce a nastrouhanou citronovou kůru a směs důkladně promícháme.
Do mouky vložíme máslo v měkkém stavu a sůl, dobře promísíme a vyhněteme do těsta. Přidáme rozinky a těsto hněteme do vláčné a hladké podoby.
Těsto zakryjeme vlhkým šátkem, vložíme do teplého prostředí a necháme asi 2 hodiny kynout.
Těsto pak na pomoučněné pracovní desce ještě jednou dobře prohněteme.
Těsta následně rozdělíme na šest stejně velikých porcí a vyválíme do tenkých pramenů.
Prameny spleteme do jednoho velkého copu, který (úhlo)příčně položíme na plech vyložený pečícím papírem.
Rozšleháme jedno vejce a přidáme trochu soli.
Těstový cop pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem (krystal).
Vánočkové těsto necháme ještě jednou asi půl hodiny kynout.
Mezitím předehřejeme troubu na teplotu 200 °C.
Vložíme do trouby a pečeme na střední etáži asi třičtvrtě hodiny.


Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.