Cukrář.cz

Reklama



SIGEP - FRIGOMAT a zmrzlinové stroje v Rimini / -5.

08.02.2012 | Autor: JIří Řezáč z Větrníku | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Když se vysloví Frigomat, absolutní většině dotázaným se vybaví zařízení na výrobu zmrzliny. Ano, ale! Frigomat je v rodném jazyce původu - macchine per gelato- opravdu výrobníkem zmrzlin, kdy záměrně neužívám jednotné číslo, protože zmrzlinových druhů je prostřednictvím tohoto stroje možno vytvořit v rozsahu takřka neomezeném. Stroje Frigomat mají ve své výrobní flexibilitě schopnost produkovat zmrzlinu jak kopečkovou, tak i točenou. To v prostém základu.
Do výrobního portfolia této italské značky náleží rovněž řada kombinovaných strojů Twin, cukrářské stroje, které nalezneme v označení Chef, pastery včetně přidružených zařízení. Do objemu produkčního sortimentu dále náleží kombinované výrobníky zmrzliny, zrací vany, výrobníky krémů, vitríny či výrobníky šlehačky.
V konečném součtu pod čarou se dostaneme k výslednému číslu 62 modifikačních druhů v sedmi výrobních skupinách.
Objemem tohoto sortimentu se Frigomat řadí v industriální sféře zmrzlinářského a cukrářského oboru na nejpřednější pořadí světového žebříčku.

Značku Frigomat zastupuje na české půdě společnost CESK a.s. pod vedením výkonného ředitele společnosti Michala Černého se sídlem v Brně.
A českou výpravu pod zmíněnou firemní vlajkou jsme rovněž nalezli v italském Rimini na cukrářském veletrhu SIGEP. Tato společnost kromě vybavení cukráren se zabývá dále zařízením pro vybavení restaurací postmixy,  chladícím zařízením,  prodejními a evidenčními systémy i mycí technikou. Tím zdaleka výčet činností této progresivní společnosti  nekončí, kdy na předchozí výčet se váže další sortiment, jenž dokresluje její akční rádius flexibility k potřebám gastronomického trhu.
Skutečnost, že velké věci sestávají z malých dílů, prezentuje CESK a.s. i tím, že se zajímá i o potřeby menších spotřebitelů, než jsou prodejní či výrobní provozy. Dnes každá kancelář, pumpa, či drobný prodejce má pro chvíli osvěžení i vypětí ve svém stravovacím režimu nezbytnou kávu. I zde je CESK připraven podat pomocnou ruku k optimalizace potřeb tohoto druhu zákazníka, a to v tom nesprávnějším hospodářském rčení, které bylo kdy napsáno, respektive řkouc ústy babičky  Boženy Němcové, že dobrá hospodyňka i pro pírko přes plot skočí.

Na největším cukrářském a zmrzlinářském veletrhu světa SIGEP byly v prezentaci značky FRIGOMAT k vidění řada výrobníků točené zmrzliny KISS. Jednalo se o jednopákové  zařízení KISS 1 a třípákového stroje KISS 3. Tuto řadu dotvářel stolní mobilní výrobník  KIKKA 330.
Charakteristika produkce uvedených strojů spočívala v možnosti výroby jedné nebo dvou příchutí včetně jejich vzájemné kombinace. Tato varianta  platila i pro stolní mobilní výrobník u kterého nalezneme zvýšený výkon.
O těchto strojích, a to lze bez nadsázky, hovořit nejenom v souvislosti s točenou zmrzlinou ale rovněž v souvislosti s možností zhotovení mražených jogurtů, sorbetta, mražených dezertů, různých variant mousse, granity i zmrzliny z čerstvého ovoce.

 
 

Itálie a zmrzlina je totožnou symbiózou jako žena  a růže. Označení GPS vnímáme spíše jako navigační systém pro určení polohy, původně vyvinutý ve Spojených státech amerických pro vojenské účely. S obdobným označením jsme se též mohli setkat i v Itálii při příležitosti konání 33. ročníku veletrhu SIGEP, v němž má prsty značka FRIGOMAT. Překvapením v očekávání, že GPS hodlá ovládnout snad i orientaci v řadové nabídce zmrzlinářských a cukrářských výrobků, bylo, že se jednalo o zmrzlinovou a cukrářskou akademii! V tomto případě došlo k podání si ruk a ke spojení výrobce technologií s tradiční cukrářskou školou Bospollo v Itálii. Tento výukový ústav má ve svém programu širokou škálu cukrářských zmrzlinářských programů. Jejich dodavatelem technologií je právě celosvětově proslulý FRIGOMAT. Sloučením obou subjektů došlo k vytvoření výukového systému GPS a na sofistikované akci té nejvyšší úrovně se podílí Professional School, která  v absolutní a detailní osvětě školí zájemce z řad výrobců a prodejců mražené pochoutky či dezertové tvorby.
Do této školy sladkého umění náleží taktéž tvorba z karamelu, pastiage, čokolády a dalších cukrářských surovin.
V této chvíli si zřejmě mnozí adepti, kteří v českém prostředí marně bloudí ve snaze nalezení opravdové výukové nauky obdobného typu, si mohou jen povzdechnout nad možnostmi sladké Itálie.
Nechceme předbíhat budoucímu ději, ale mladý a dynamický ředitel společnosti CESK, a.s. Michal Černý, má již v této chvíli vstrčené eso v rukávu své nápadové idee, kdy s italskou akademií peče chlebíček možného překvapení v pořádání obdobné akademie u nás.
A to nejenom v přenesení italského know how, ale přímo s tvůrci renesančního cukrářského umu, který lze nalézt pouze v provedení cukrářských umělců Apeninského poloostrova.

- pokračování -


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.