Cukrář.cz

Reklama



1. ročník Mistrovství Evropy ve vyřezávání melounů / -3.

18.08.2009 | Autor: Luděk Procházka | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Pokračování reportáže z Mistrovství Evropy ve vyřezávání z melounů - skupina C a D

V kategorii C „Meloun 3x jinak“, kde soutěžící měli dovézt vodní meloun a dva cukrové (měly být sladěny do jednoho motivu) se zaskvěl při své třetí účasti Francouz Olivier Herbomel. Na druhém místě skončili junioři Piotr Wasik z Polska a Tomáš Chalúpek ze Slovenska. Těsně pod stupni vítězů        zůstali Sumalee Murphy z Anglie, János Kigyósi z Maďarska, Regina Pelíšková a Jaromír Dubišar z ČR.



Předposledně jmenovaná dáma loni vytvořila nezapomenutelný meloun s otevřenou pusou, který zaujal i zahraniční novináře a nedávno se objevil v italském časopise. Loni si za tuto kompozici odnesla sice diplom, ale dodatečně jí byla udělena „Cena za originalitu“. Jen pro zajímavost, paní Pelíšková je zubařka. Celkem bylo vystaveno v kat. C 37 soutěžních exponátů.





Někdy rozhodují maličkosti, které mohou převážit u komisaře na jednu stranu, ale neznamená to, že druhý meloun je špatný“. To jsou slova předsedy komise Milana Sahánka, který s ideou duelových soubojů přišel. Systém se pak aplikoval na 20 soutěžících. Je to atraktivní pro řezbáře i diváky, je v tom i trochu adrenalinu a v době duelů je vidět, jak to všichni prožívají, ať jde o samotné aktéry, doprovod nebo kolegy. U této části se zvyšuje rovněž počet diváků a je to větší drama, než samotná řezba v limitu. Samozřejmě se může stát, že dobrý meloun prohraje s ještě lepším 5:0. Docházelo k takovým výsledkům i letos, ale kvalitní řezbář to nevzdává, nenechá se rozhodit a v dalších soubojích většinou boduje.



V kategorii D „Meloun na téma DOPRAVA“ opět došlo na tvrdý souboj českých řezbářů proti zbytku Evropy. Jediné zlato bylo uděleno Piotru Wasikovi z Polska, druhý skončil Martin Šrejber, třetí Sumalee Murphy. Do stříbrného pásma se dostala ještě Martina Kopecká, Tomáš Chalúpek, Polák Tomasz Otkala a Simona Šedivá. Nakonec  zde startovalo 27 soutěžících a zde díky náročnému programu v kat. A nebylo vystaveno 13 prací, mnozí se raději soustředili na závěrečná kola a své práce odhlásili.

 
 

A co se bude odehrávat za rok? V každém případě se opět uskuteční řezbářské soutěže, ale bude pravděpodobně mírně upraven systém hlavní soutěže, aby nebyla tak náročná.
O titul Mistra Evropy se bude soutěžit vždy v dvouletém cyklu. Ale co bylo zvlášť potěšující po soutěži? Kolegové z několika zemí seděli u jednoho stolu a rozjela se diskuze na téma carvingvých  soutěží v Evropě. Už nyní se na nás někteří obraceli s žádostí o spolupráci na jejich akcích. Příkladem je v  druhé polovině září v Maďarsku pořádaný „dýňový maratón na 24 hodin“ s velkými dýněmi, na kterém se bude organizačně podílet i česká strana. Na Slovensku už  pár let funguje naše soutěž Carving Cup Slovakia. Netradiční soutěž na lodi by mohla proběhnout při plavbě mezi Polskem a Švédskem, zájem něco zajímavého udělat mají i ve Francii a Španělsku.

Autor je organizátor Melounového festivalu a ME


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.