Cukrář.cz

Reklama



1. ročník Mistrovství Evropy ve vyřezávání melounů / -2.

17.08.2009 | Autor: Luděk Procházka | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Pokračování reportáže z Mistrovství Evropy ve vyřezávání melounů - Skupina B

O čtvrté a páté místo se podělil náš Martin Šrejber a Olivier Herbomel, na šestém a sedmém skončil Jan Hajný a Lukasz Szewcyk z Polska. Na dalších místech se už řadili favorité. Sumalee Murphy  skončila v boji o 11.-15 příčku na 11.-12. pozici.  Možná ale nejkratší dobu řeže čtvrtý Martin Šrejber, což je velký talent a naděje pro ČR do dalších let při zahraničních soutěžích.Specíální cenu „Meloun Mistrovství Evropy“ nakonec získala španělská řezbářka za finálový meloun, který komisi zaujal z celkem sta vyřezaných prací v kat. A.  Cenu „Meloun Melounového festivalu“ si odvezl Olivier Herbomer za výrobek v kat. C „Meloun 3xjinak“ s thajským motivem.  A poslední prestižní cenu „Cena za originalitu“ získala Martina Kopecká za meloun  s ptáčky v kleci v kat. B.  Martina jen dokázala, že se nebojí hluboké plastické řezby na surovině. Souvisí to i s rizikem, že meloun uvnitř nemusí být kvalitní a další podmínka je, aby neměl semínka. Takové melouny mohli návštěvníci ochutnat a byly připraveny  na doprovodné soutěže a další melounové aktivity festivalu. Nesly název značky „Bouquet“  a oproti klasickým vodním melounům neobsahují černá semínka, jejich dužina je pevnější, chuťově jsou také výborné. Pěstuje se i druh  se žlutou dužinou.

 


Ale opět ke carvingu, kde i další kategorie byly zajímavé. V otevřené kategorii B „Evropské melounové řežbě“ se nakonec střetlo v limitu 150 minut  23 řezbářů z pěti zemí. Zvítězily nakonec melouny s klasickými asijskými motivy. Prvenství si odvezl Ondřej Michal z ČR před Polákem Mariuszem Gachewiczem a Martnou Kopeckou. Na čtvrtém místě skončil nadějný mladý Slovák Tomáš Chapúpek. Velmi originální výrobek rovněž udělal i Michal Cominardi z ČR na pátem místě. Na dalších místech ještě ve stříbrném pásmu se naskládali zástupci Maďarska, Belgie a Polska.
Potvrdilo se jen, že carvingové soutěže v ČR jak počtem startujících, kvalitou, tak organizací patří ke špičce na starém kontinentě a mnozí nám je v dobrém slova smyslu závidí. I proto sem začali rádi jezdit, navíc si zasoutěží se špičkou a pochytají inspiraci. Díky častému soutěžení (3-4 soutěže za rok je asi optimální stav)  v kvalitní konkurenci se neustále zlepšují také čeští řezbáři.  Mezinárodní konfrontace je určitě velmi dobrá a posunuje všechny vpřed.  Za rok jistě zajímavá bude i podzimní světová kuchařská soutěž Culinary World Cup v Lucembursku, kam hodně účastníků právě proběhlého Mistrovství Evropy a Melounového festivalu určitě pojede.



Zkušená komise složená ze skutečných odborníků to měla opravdu těžké. Předsedou komise byl Milan Sahánek, mezinárodní komisař světové kuchařské asociace WACS. Dalšími členy byli Miroslaw Bobrowski z Polska, Tibor Urban z Maďarska a Frédéric Jaunault z Francie.  V duelech byli členy komise za laickou veřejnost hosté nebo zástupci partnerů akce. Jedním z nich byl i známý kuchař Michael Klíma nebo výtvarnice Marie Brožová. Nikdo si tedy nemohl stěžovat na neregulérnost, nebyl zaznamenán žádný protest a samotní účastníci ME ocenili v závěru férovost komise.  I jí patří velký dík za hladký průběh soutěže.

Autor je organizátor Melounového festivalu a ME
- pokračování -


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.