Cukrář.cz

Reklama



Obilniny k snídani

15.04.2008 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d


KLADY
• druhy s vysokým obsahem vlákniny jsou dobrým zdrojem nestravitelné vlákniny, která povzbuzuje činnost střev, a stravitelné vlákniny, která napomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi
• nízký obsah tuku
• většina druhů je obohacena vitaminy a minerálními látkami a navíc jsou zdrojem pomalu, rovnoměrně se uvolňující energie

ZÁPORY
• řada druhů obsahuje velké množství skrytého cukru a soli


 
Všeobecná obliba průmyslově vyráběných obilninových snídaní se datuje od roku 1899, kdy doktor John Harvey Kellogg vymyslel kukuřičné lupínky. Šlo mu tehdy o to, aby pacientům svého sanatoria v americkém Michiganu dopřál k snídani něco zdravějšího, než byly tradiční vařené snídaně. Dnes mají kukuřičné lupínky a všechny podobné variace na přírodní obilniny - kukuřičné, pšeničné, ovesné, rýžové nebo otrubové - stále stejný úkol: zajistit start do nového dne s dostatkem vlákniny a bez zbytečných tuků.
Dlužno říct, že miska vařeného ovsa skýtala tyto výhody už před mnoha stoletími: římský spisovatel Plinius už v 1. století n. 1. zaznamenal, že germánské kmeny se živí ovesnou kaší. Díky tomu, že trávení a vstřebávání ovesného škrobu probíhá pomalu, je ovesná kaše zdrojem dlouho a rovnoměrně se uvolňující energie, která vydrží několik hodin.
Oves je důležitou součástí müesli, jídla které objevil švýcarský průkopník přírodního lékařství doktor Max Bircher Benner, když přijal pozvání místního ovčáka na selskou specialitu podobnou ovesné kaši. Podle tradičního receptu sestává směs ze 30 procent drceného ovsa, 30 procent pšeničných vloček, 10 procent rozinek, 10 procent lískových ořechů a 20 procent čerstvých jablek nebo jiného ovoce podle sezony. Oves je bohatým zdrojem stravitelné i nestravitelné VLÁKNINY, což je kombinace, která pomáhá předcházet zácpě, a je tedy ideální pro zachování správné činnosti tlustého střeva. Stravitelná vláknina je navíc prospěšná pro snížení hladiny cholesterolu v krvi, čímž se zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu.
OTRUBY jsou rovněž vydatným zdrojem vlákniny, ale s ohledem na to, že v nadměrném množství mohou narušovat vstřebávání minerálních látek a působit zažívací obtíže, je lépe dát před syrovými otrubami přednost hotovým obilninám s otrubami, ve kterých je obsah nestravitelné vlákniny nižší a jsou chutnější. Nevýhodou je, že do průmyslově zpracovaných obilnin se někdy přidává velké množství soli a cukru. Většina obilninových snídaní je obohacena živinami ve formě vitamínů  a minerálních látek, zejména vitamíny skupiny B a železem. Zároveň ale bývají výrazně přislazené, zejména druhy určené dětem.

Zdroj: AbecedaZdraví.cz


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.