Reklama
|
Téma "postup při tvorbě citronového krému "
|
postup při tvorbě citronového krému
Od: Karla.
|
29.10.2011 22:06:20.
id: 8298.
|
|
Dobrý den, mám otázku ohledně výroby citronového krému : dělala jsem ho poprvé a měla jsem recept, kde byly jen suroviny (1 vanilkový pudink,3 žloutky,250 másla,200g cukru, šťáva a kůra z 1 citronu) , ale v receptu nebyl postup. Takže krém jsem dělala tak, že jsem uvařila van. pudink ve 300ml mléka, v tom byly už zamíchané žloutky a po uvaření jsem přidala šťávu z citronu - máslo a cukr jsem smíchala zvlášť. pudink jsem míchala dokud nebyl chladný a teprve potom jsem přidala máslo s cukrem. a tak se chci zeptat - nebylo to zbytečné? co by se stalo, kdybych všechny suroviny smíchala rovnou s pudinkem rozmíchaným v mléce a uvařila to najednou ? případně kdybych dala máslo s cukrem do horkého uvařeného pudinku?
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: postup při tvorbě citronového krému
Od: Johny
|
Vloženo: 30.10.2011 21:01:49.
ID: 8304.
|
|
Dobrý den Karlo ...
Přiznávám se, že ve vašem dotazu se hůře orientuji a netuším ani k jakým účelům jste krém potřebovala, proto vám zkusím napsat recepturu na citrónový (pomerančový nebo limetkový) krém, který jsem používal ve francouzské cukrárně v Praze, plnili jsme ho do tartaletek (nízkých korpusů - košíčků z těsta podobného lineckému).
0,075 kg citrónová (pomerančová nebo limetková ...) šťáva, 0,125 kg cukr krupice, 0,004 kg citrónová (pomerančová ...) kůra, 0,100 kg máslo
2 ks (0,100 kg) vejce, 4 ks ( 0,080 kg) žloutky, 0,100 kg cukr krupice, 0,015 kg kukuřičný škrob (Maizena)
- ohřejeme citrónovou šťávu, určené množství cukru, kůru a máslo => máslo necháme rozpustit
- předšleháme si ručně metličkou vejce, žloutky a určený cukr => cukr se musí rozpustit => do vaječné směsi zašleháme kukuřičný škrob
- vaječnou směs předehřejeme přidáním 1/2 horké směsi => prošleháme a procedíme do zbylé horké směsi => opět zahříváme, přivedeme k varu a provaříme tak asi 1 minutu
- směs vylijeme do mísy a na ledové lázni za neustálého míchání ochladíme
- ochlazený krém plníme do připravených tartaletek připravených z Pâte brisée (francouzské sladké těsto)
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: postup při tvorbě citronového krému
Od: Janna
|
Vloženo: 07.12.2021 15:46:24.
ID: 20287.
|
|
Dobrý den,
Narazila jsme na tento dotaz a jak jste psala i ten recept, tak jsme se ho snažili udelat k konečnému testu jako krem. Jen jsme nemeli nakonec dostatek ledu, tak jsme ho nechali pres noc venku. Krem neztuhl, nebo spis jen nahore a kdyz se vynda do tepla, tak z neho je tekutina. Jak to udelat jinak a co presne udelala s netuhnouci smesy. Dekujeme;)
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: postup při tvorbě citronového krému
Od: Karla.
|
Vloženo: 01.11.2011 18:03:04.
ID: 8311.
|
|
Moc děkuji za Váš recept:-) krém jsem používala na buchtu - korpus z piškotového těsta a na to krém (který mi hned po vyndání z lednice z nakrájené buchty padal a přestal až když trochu povolil...). jde mi o to, že jsem měla strach uvařit máslo v pudinku nebo ho dát do už uvařeného horkého pudinku, protože např. když rozehřeju máslo a potom ho nechám stuhnout, už neztuhne do původní podoby ale oddělí se ta bílkovina (jestli tomu říkám správně) a nevěděla jsem, co by to s krémem udělalo, kdybych to smíchala rovnou ...zkrátka jsem smíchala zvlášť máslo s cukrem a dala jsem ho až do studeného pudinku a říkám si, jestli jsem si zbytečně nepřidělala práci - jestli ty jmenované suroviny můžu příště smíchat rovnou následujícím způsobem : pudink rozmíchaný v mléce, šťáva z citronu, máslo, cukr, žloutky a tohle všechno najednou uvařit? (a nic se přitom nesrazí?) jinak váš recept určitě vyzkouším :-)
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: postup při tvorbě citronového krému
Od: Johny
|
Vloženo: 03.11.2011 10:52:57.
ID: 8313.
|
|
Karlo tak zkuste krém uvařit z vámi uvedených surovin, ale podle postupu uvedeného v mnou uvedené receptuře? Nedokáži odhadnout, zda citrónová šťáva nesrazí mléko?
odpovědět
|
| | | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je sobota sobota 12. října 2024
svátek slaví Marcel, zítra Renáta
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|