Reklama
|
Téma "tunely"
|
tunely
Od: Lenička
|
31.01.2009 11:06:23.
id: 5732.
|
|
jestli bych mohla poprosit nevíte někdo jak se dělají takové ty tunely co se prodávají v cukrárnách, já totiž vůbec nevím, nemohu na ně nikde najít recept tak sem se chtěla zeptat jestli byste mi nemohli někdo poradit recepty na nějaké tunely ( plát, nápln, potah ) vím je toho moc ale vůbec si s tím nevím rady, nevíte třeba jestli se dělají i mini tunely. Díky za vaše odpovědi na můj dlouhý dotaz.
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: tunely
Od: Johny
|
Vloženo: 31.01.2009 22:19:12.
ID: 5747.
|
|
Takže u většiny tunelů tvoří základ nějaký korpus - ve většině případů se asi bude jednat o klasický piškotový plát. Vezmětě si vhodnou formu na tunely nebo třeba v domácích podmínkách formu na srnčí hřbet. Pomocí papírového proužku si změřte, jak široký plát na vyložení formy budete potřebovat. Ukrojíte si plát na vyložení a odložíme si ho stranou. Na zbylý kus plátu přiložíte formu připravenou na tunel a ukrojíte kus plátu stejně širokého jako je forma, tento bude na přikrytí naplněného tunelu. Teď si formu vyložíme potravinářskou fólií (taková ta tenká přilnavá fólie) - vykládáme to proto, aby se nám hotový tunel lépe vyndával z formy, fólii si necháme větší, aby nám přesahovala přes okraje. Na fólii položíme plát určený k vyložení formy a rukou přimáčkneme k formě, plát by měl být zároveň s okrajem formy, ne delší, to je zbytečné. Teď takto připravenou formu naplníme libovolnou náplní, tedy nějakou, která nám zatuhne, aby po nakrájení z tunelu nevytékala. Tunely bývaly plněny máslovými krémy s přídavkem kandovaného ovoce, ořechů nebo s přidáním sekané čokolády. Dnes jsou mnohem populárnější nejrůznější želatinou ztužené tvarohové krémy nebo čokoládové či ovocné pěny (mousse), opět můžeme krém uvnitř proložit ovocem, ořechy, sekanou čokoládou ..., ale pamatujeme na to, aby se nám to poté dobře krájelo. Formu vyplníme náplní po okraj, zarovnáme náplň nožem nebo kartou a přiložíme připravený plát na uzavření. Formu s připraveným tunelem necháme v chladničce řádně zatuhnout. Poté formu otočíme na pracovní plochu rovnou stranou dolů a vyklopíme z formy, pokud nejde ven, můžeme si pomoct zatáhnutím za fólii. Nyní můžeme povrch buď pouze posypat např. moučkovým cukrem, nebo jej můžeme různě omazat vhodným krémem (zbylou náplní) a posypat ořechy nebo potáhnout marcipánem či čokoládovou polevou.
Tak doufám, že to alespoň malinko pomůže ...
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: tunely
Od: Blanka
|
Vloženo: 01.02.2009 20:38:27.
ID: 5749.
|
|
Ahoj, ty tunely jsou také možné udělat tak, že si korpus upečeme přímo ve formě na srnčí hřbet. Po vychlazení korpus na 2x, čily na 3 kusy podélně rozkrojíme, mezi každou vrstvu dáme ušlehanou tuhou šlehačkou a libovolné ovoce (maliny, jahody, borůvky...). Vrch tunelu obmažeme zbytkem šlehačky, nazdobíme a po vychlazení krájíme. V cukrárnách jsou i tyhle velmi oblíbené! přeji mnoho zdaru!
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: tunely
Od: Lenička
|
Vloženo: 04.02.2009 12:10:58.
ID: 5778.
|
|
moc díky za rady ještě bych měla jeden dotaz dají se dělat i miny tunely a taky mě napadlo naplnit je náplní na likérové špice , protože ta taky zatuhne . díky .
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: tunely
Od: Johny
|
Vloženo: 04.02.2009 18:30:53.
ID: 5787.
|
|
Tunely si samozřejmě můžete připravit i v mini provedení, záleží na tom, zda k tomu máte vhodnou formu. Náplň můžete samozřejmě použít jakoukoliv která zatuhne, takže určitě i tu na likérové špičky. Je to jen na vás a vaší chuti.
odpovědět
|
| | | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je neděle neděle 13. října 2024
svátek slaví Renáta, zítra Agáta
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|