Cukrář.cz

Reklama



Téma "koblihy"


koblihy
Od: ajša

30.01.2008 14:03:55.
id: 3949.


Prosím poradí někdo ,při výrobě koblih přes děličku ,ale je stará a nestáčí kuličky!Je nutné je dělat ručně .Ale zde nevím, zda je lepší je nechat jen v kuličkách a nebo je nějak rozplácnout?a nebo je vykrajovat?
A na čem je lepší smažit?Na 100% tuku a nebo oleji?Děkuji .

odpovědět

Nadpis: Re: koblihy
Od: oloušek

Vloženo: 31.01.2008 10:20:59.
ID: 3958.


pokud máte děličku, ketrá jen dělí těsto a nestáčí kuličky, asi bych se přiklonila k variantě rozdělit na děličce a stočit kuličky ručně. Líp si uhlídáte váhu výrobku. U vypichování je ve vetčím množství problém se zpracováním odkrojků, nevykynuté těsto se špatně vyvaluje. Ztužené kuličky musíte nechat nakynout a pak smažit. Nemusí se nijak rozplacávat, pokud děláte koblihy.
Co se týká smažení pokud máte elekrické pánve, ketré drží teplotu je lepší 100% tuk, vydrží vyšší stupeň přepálení než olej. Ale i tak musíte sledovat kvalitu tuku, z hygieny se většinou ptají jak často měníte tuk a zda děláte test, jestli je tuk přepálený. Snad jsem alespoň trochu pomohla

odpovědět

    Nadpis: Re: koblihy
Od: ajša

Vloženo: 31.01.2008 20:42:56.
ID: 3960.


Dobrý den,moc děkuji vyzkouším!
A ještě jednu radu bych prosila!pokud se ty koblihy usmaží ,nechat je odkapat na sítu ,na kterém se to smažilo(tedy vytáhnout z tuku) a pak nechat odpapat a vychladnout a plnit,a nebo se mohou plnit i horké a přesypat umažené z toho síta na vál?


odpovědět

Nadpis: Re: koblihy
Od: oloušek

Vloženo: 02.02.2008 11:13:42.
ID: 3965.


My jsme koblihy nechali chvíli okapat na smažících sítech a poté jsme koplihy dali na plech s papírem, kde se nechali prochladnout. Koblihy jsme plnili studené

odpovědět

    Nadpis: Re: koblihy
Od: ajša

Vloženo: 02.02.2008 20:40:29.
ID: 3971.


Děkuji,stále je se v čem zdokonalovat!


odpovědět

       Nadpis: Re: koblihy
Od: ajša

Vloženo: 05.02.2008 20:07:25.
ID: 3991.


Ještě jednu radu bych potřebovala!A to ,proč se mi koblihy po usmažení tak scvrkávají?Jak je nechám okapat na sítu ,tak je překlopím na tác s papírem a nechám vychladnout .Potom jak je plním tak jsou už trošku scvrknuté!Čím to může býtŽe by tím ,že se to zprudka smaží?Je nutné dodržet 3minuty z jedné strany a 3min.z druhé?Kolik má mít rozpálený olej?Smažíme jen malé množství(v jedné várce jen 15ks)a to na starém hrubostěném pekáči na sporáku.Raději si teplotu přeměřit teploměrem?děkuji.

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
Nadpis: Re: koblihy
Od: Oloušek

Vloženo: 06.02.2008 9:10:01.
ID: 3998.


nevím zda pomohu, u koblih hodně záleží na receptůře. Pokud děláte ze směsi od nějaké firmy, tak je třeba kouknout zda vše surovinově sedí. Co je hodně důležité tak opravdu do těsta dávat rum, není to proto aby se těsto prodražilo, jak jsem už mnohdy slyšela, ale halvně proto, že rum zabrání nasáknutí tuku do těsta, pak nejsou koblihy tak mastné. Co se týká smažení, tak hodně záleží na typu smažící pánve.my měli poloautomaty a teplotu jsme měli sledovanou digi, teploměrem.Spíš než olej na smažení zkuste 100%tuk vydrží větší bod zahřátí. Zkuste si také odkontrolovat kynutí.Asi bych ale začala u té receptůry, tam si myslím že bude zakopaný pes. Bohužel neznám vaše složení receptůry tak více nedovedu poradit. Pokud by jste ještě potřebovala poradit tak klidně napište.

odpovědět

    Nadpis: Re: koblihy
Od: ajša

Vloženo: 06.02.2008 20:09:33.
ID: 4000.


Koblihy děláme z klasického kynutého těsta ,ze směsi ne.
Máte asi pravdu ,dneska jsem dala asi o 3dkg rumu více a byli lepší ,také jsem je smažila na menší teplotě(nebo tedy menším stupni) a dodržela tak 3min z každé strany,a byli mnohem lepší ,už nebyli tak pokrčené.také ten 100%tuk je více vhodnější na to smažení ,z toho oleje byli takové opravdu hodně masné i na oko.
Již jem oslovila firmu která směsi na koblihy nabízí ,ale obávám se že náš zákazník bude chtít klasiku ,a jakmile zjistí ,že chut' je stejná jako všude jinde ,tak to bude špatně.Ale uvidím .

odpovědět

Nadpis: Re: koblihy
Od: Oloušek

Vloženo: 07.02.2008 8:37:36.
ID: 4004.


Jsem ráda pokud jsem alespoň trochu pomohla. Co se týká výroby koblih já si užila toho dost a dost a směsí kolik jsme zkoušeli, to už taky nepočítám. U koblih ze směsinemusí být konečný výrobek chuťově špatný, ale co si já pamatuji, stejně se do většiny směsi musí potom přidat ještě rum a nebo nějaká jiná surovina a cenově jsme se nedostali pod surovinové náklady klasického těsta, které si dovolím tvrdit bylo na suroviny hodně bohaté.Každopádně držím palce ať se dílo daří.
Pokud by jste potřebovala ještě poradit, klidně mi napište i na email.

odpovědět

    Nadpis: Re: koblihy
Od: Lida

Vloženo: 07.02.2008 12:27:55.
ID: 4007.


Já bych se chtěla spíše k tomuto tématu zeptat, zda neznáte nějaký jednoduchý domácí tryk k plnění již usmažených koblih. Nemá cenu je plnit před smažením, neboť zde hrozí riziko, že marmeláda vyteče, a taky ten tvar už není ono.


Děkuji mnohokrát za radu.

S pozdravem Lida

odpovědět

       Nadpis: Re: koblihy
Od: ajša

Vloženo: 08.02.2008 20:07:09.
ID: 4014.


Koblihy po usmažení plníme tak ,že do toho boku kde je ten kroužek propíchnunu tupý konec dřevěného štětěčku (o síle asi tak 5mm) ,tím udělám dírku a pak plním tenkou trubičkou s otvorem(normální klasická cukrářská špička ke zdobení).

odpovědět

Nadpis: Re: koblihy
Od: Lida

Vloženo: 11.02.2008 7:30:09.
ID: 4029.


Děkuji Vám mnohokrát za odpověď. Myslela jsem si to tak, jenže jsem si říkala zprvu, že bych tu dírku udělala nožem, nebo silnější špízovou jehlou. Ale i tak ten postup je zhruba stejný. Už vím, že záleží i na uhnětení těsta, na jeho teplotě při kynutí a na smažení je dobré použít 100 % tuk (třeba Ivu - jestli se ještě dělá).

Ještě jednou vřelé díky.

Lida

odpovědět

Nadpis: Re: koblihy
Od: houslide

Vloženo: 18.02.2008 17:45:04.
ID: 4089.


Já bych se taky chtěla na tohle téma zeptat : plní se normální marmeládou z obchodu,nebo ji ještě s něčím mícháte...? Jsem pekařka-amatér a koblihy jsem ještě nezkoušela.Děkuji moc

odpovědět

Nadpis: Re: koblihy
Od: oloušek

Vloženo: 19.02.2008 8:56:20.
ID: 4090.


Koblihy se plní klasickou marmeládou, která se rozmíchá a může se do ní přidat i aroma. Správné koblihy se plní měruňkovou marmeládou.

odpovědět

Nadpis: Re: koblihy
Od: sarka urbankova

Vloženo: 14.11.2015 17:42:51.
ID: 13127.


Dělala jsem s naplni puding ale napln mi po usmazeni zhořkla. .. Nevite proc?

odpovědět

Nadpis: Re: koblihy
Od: Darja

Vloženo: 10.04.2022 15:35:45.
ID: 20434.


Prosím i radu.. Proc se mi koblihy v tuku samostatně převráti i když nejsou na smažíci straně ještě hotové? Nejdou zpět otočit,aby držely musim držet lžíci. Děkuji

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.