Cukrář.cz

Reklama



Téma "Egyptský koláč"


Egyptský koláč
Od: Hanka

16.03.2005 12:16:11.
id: 274.


Nedávno jsem se vrátila z dovolené v Egyptě, kde jsem jedla naprosto úžasný koláč, který se jmenuje Kunafa. Recept jsem si již sehnala, ovšem kámen úrazu je právě ta nejdůležitější surovina, ona kunafa (suché, vlasové, semolinové těstoviny). U všech receptů se píše, že v ČR ji lze koupit ve speciálních orientálních obchodech. Chtěla bych Vás proto požádat, jestli by mi někdo neporadil, kde bych takovou prodejnu mohla najít (ideální by byli Jižní Čechy nebo Praha), eventuelně jestli se tyto těstoviny dají vyrobit z našich zdrojů.
Děkuji.

odpovědět

Nadpis: Re: Egyptský koláč
Od: Markéta

Vloženo: 12.07.2008 23:06:09.
ID: 4950.


Jsem přesvědčená, že se dá udělat i z tenoučkých vlasových nudliček (úpplně nejtenčí, "nitě"), které se dají sehnat jak od českých výrobců tak i v italských specialitách. Ale ještě jsem to nestihla vyzkoušet. Jinak ta surovina není opravdu nic jiného...

odpovědět

Nadpis: Re: Egyptský koláč
Od: Eliška

Vloženo: 27.10.2008 19:50:39.
ID: 5399.


#


Ořechová kunafa - Saniyit Kunafa bi-l-Mukassarat
(Samia Abdennour, Egyptian Cooking - A Practical Guide, The Američan University in Cairo Press, 1984 a 1996, egyptská kuchyně)
Suroviny:
# 1 kg kunafy (suché, vlasové semolinové těstoviny, lze koupit v ČR ve speciálních orientálních obchodech)
# 1,5 hrníčku másla
# 2 hrníčky cukrového sirupu
# 1 hrníček ořechové směsi (viz další recept)
# 2 lžíce rozinek
# 1 lžíce mleté skořice
# 1 lžičky mletého muškátového oříšku
Postup přípravy:
Budeme potřebovat dva stejně velké pekáčky. Do hrnce na mírný plamen dáme kunafu, přidáme jeden hrníček másla a dvěma dřevěnými vařečkami občas načechráváme kunafu, abychom zabránili přilepení ke dnu. Je třeba, aby vzduch a máslo proniklo všemi částmi kunafy. Osmahneme rozinky dokud se nenafouknou, přidáme ořechovou směs spolu se skořicí a muškátovým oříškem. Na pekáč dáme asi 1 cm vrstvu kunafy. Rovnoměrně pokryjeme ořechovou směsí a opět dáme vrstvu kunafy. Mokrou dlaní stlačíme. Pokapeme polovičním množstvím zbývajícího másla. Dáme do předehřáté trouby a pečeme tak dlouho, dokud povrch nezhnědne. Vyndáme z trouby, obrátíme na druhý pekáček, pokapeme zbytkem másla a vrátíme zpět do trouby. Opět pečeme dokud druhá strana koláče nezhnědne. Po vyndání z trouby ihned zalijeme studeným cukrovým sirupem.

Poznámka DDK:
Cukrový sirup - na přelití koláče musí být připraven 2 hodiny předem. Je obvykle doporučována směs 2 šálků cukru na 1,5 šálku vody se šťávou z jednoho citrónu a několika kapkami růžové vody (ze supermarketu s arabskými surovinami) svařená až do zahuštění. Tento dezert je v Orientě velmi oblíben, především o Ramadánu.




odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně

Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.