Reklama
|
Téma "Mraky,bouřka - bílkový krém"
|
Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: Míša
|
27.09.2006 10:44:26.
id: 1305.
|
|
Poradí někdo recept na bílkový krém? V cukrárně mi pouze prozradili, že je to sníh nastavený rostlinnou šlehačkou. Díky
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: marfusik
|
Vloženo: 01.10.2006 0:02:41.
ID: 1316.
|
|
já dělám bílkový krém do listových trubiček tak, že na 1 bílek dám 7dkg krupicového cukru a vyšlehám, ale někdo krém šlehá i na vodní lázni, nebo je ještě jedna možnost a to že se bílky dají šlehat a pak se do nich přilévá cukerný roztok
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: Štěpánka
|
Vloženo: 18.10.2006 3:22:12.
ID: 1347.
|
|
bílkový krém do trubiček- na 2 dcl bílků dávám asi 36-40 dkg pískového cukru a vyšlehá se v páře, voda v hrnci musí vařit, šlehá se až do zhoustnutí. Krém je chutnější . Štěpánka
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: dana
|
Vloženo: 06.01.2007 21:46:38.
ID: 1570.
|
|
Míšo, Příklad: 0,200g čerstvých bílků 0,300g pískového cukru. Postup: 0,250g cukru dej do čistého hrnce, přidej trochu vody a dej vařit, dávej pozor, aby se cukr stejnoměrně vařil a až začne houstnout tak začni šlehat bílky. Cukr svař na očko(udělej si z drátku malé očko velikosti nehtu a ponoř do hustého vařícího cukro a foukni do očka a pokud se ti budou dělat bubliny jak z bublifuku) tak to začni přilévat do šlehajících bílků. Musíš šlehat tak dlouho až ti hmota sedne, neboli se utuží. Musí být pořádně sedlá, jen taková ti nepoteče a bude pevná i k zapékání. Ať se ti dílo zdaří dana
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: Anna
|
Vloženo: 07.01.2007 14:16:16.
ID: 1571.
|
|
Já dělám krém do trubiček 1:2 to je na jeden díl bílků dva díly moučkového cukru. Napřed ušlehám sníh z bílků a držím se rady mojí mámy, že bílky mají být starší. S touto radou pracuji přez 30 let a je osvěčená. Potom přidám moučkový cukr a dám do vodní lázně. Nešlehám pořád, ale nechám vždy trochu zahřát. Až je krém vlažný, promíchám trošku déle, tak 1/2 minuty. A až se mi krém dělá do špiček, tak odstavím a plním do trubiček. Co zbyde udělám na pečící papír stříkačkou pusinky a suším chvíli v troubě. Uvedu příklad: 10 dkg bílků, 20 dkg cukru. Pozor na cukr. Musí být opravdu moučka a ne hrudkový a rozmačkaný. To se potom krém nemusí podařit. Připravuji elektrickým šlehačem.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: dana
|
Vloženo: 12.01.2007 18:51:50.
ID: 1593.
|
|
Anno, určitě váš recep je pro vás dobrý, ale není profesionální, protože se bílky musí zalít rozvarem aby se to ošetřilo i po stránce hygieny a aby hlavně nedošlo k nákaze salmonelou, která se ničí při 80 st.C a to ve vodní lázni nemusí být.
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: Hana
|
Vloženo: 26.07.2008 18:30:34.
ID: 5015.
|
|
Chtěla bych prosím recept s tím rozvarem. Jsem teď první rok na cukrařině a chtěla bych udělat tátovi trubičiky, ale někam jsem založila mnošství surovin na ten krém. Předem děkuji.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od:
|
Vloženo: 19.08.2008 22:45:34.
ID: 5175.
|
|
ahoj Hani, dáš si 100g cukru krupice vařit s vodou(voda bude kousek výš nad cukrem v hrnci) pak si dáš 100g bílku a 100g cukru krupice šlehat na tuhý nepřešlahaný snih snížíš chod šlehače neleješ rozvar a pak zase zvýšíš chod šlehače šlehej až to schládne
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: Karlos
|
Vloženo: 20.08.2008 11:20:22.
ID: 5179.
|
|
Asi tak. Profi bílkový krém se vcukrárně vždy zalévá vroucím cukerným roztokem. Nejčastěji na 115°C. Postup se šleháním ve vodní lázni nevede nikdy k tak dobrému výsledku. Obvykle se využívá postupu, kdy 1/3 krupicového cukru se zasypává postupně do částečně ušlehaných bílků a zbylé 2/3 se svaří s vodou na 115°C. Drátěné očko nechť je dobrým pomocníkem.. Já jsem se naučil dělat to tak, že začnu šlehat v době, kdy kdy se cukerný roztok počne vařir. když je sníh jakš takš vyšlehán(ne uplně) začnu sypat cukr, postupně. pak se to musí dobře vyšlehat, s cukrem se bílky přešlehat nedají. obvykle se mi cukr dovaří, když už mám bílky dobře ušlehané....pokud dříve, přileju vodu, nebo stáhnu z plotny. Průběžně zkouším očkem stav roztoku. Roztok se přilévá tenkým pramínkem a metlou el. šlehače ho pěkně hned zašleháváte....Krém se pak došlehá do lehkého vychladnutí. Vanilkový cukr se dává až ke konci.
Karel.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: Jana
|
Vloženo: 23.08.2008 19:04:56.
ID: 5185.
|
|
Konečně návod přesně pro mě - vždycky jsem zhavarovala na takových detailech, které skoro nikdo neřekne, např. že hodně uvařený roztok můžu stáhnout z plotny, když bílky ještě nějsou ušlehané. Já jsem si vždycky myslela, že tím se jeho teplota sníží a bude to špatně. Jenom Karlosi prosím vás co mám dělat v opačném případě, když jsou bílky s cukrem už dobře ušlehané a cukerný rozvar ještě nedělá ty správné bubliny? Mám dojem, že nejde jenom tak přestat šlehat a čekat na rozvar, mám třeba snížit otáčky? Povzbudilo mě, jak píšete, že bílky s cukrem nejdou přešlehat, já jsem se dočetla v učebnici technologie, že běda běda, přešlehané bílky způsobují, že hotový krém teče, ale nikde tam není, jestli budou přešlehané i s cukrem. Samozřejmě taky začínám šlehat, až rozvar pořádně vaří. Asi se ptám dost hloupě, ale věřte, že s tímto krémem bojuju pár let, dneska kupodivu se docela povedl, nic neteče, pravda ovšem je, že rozvar už začínal žloutnout....., není to žádná sranda. Děkuji předem za radu.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od:
|
Vloženo: 20.08.2008 22:19:11.
ID: 5180.
|
|
nějaký chytrý karle
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: lubin
|
Vloženo: 23.08.2008 12:04:21.
ID: 5183.
|
|
Právě jsem dodělal trubičky.Dělal jsem je dle postupu Karlose,tak to taky znám v poměru 1/2 l bílků a 1kg cukru.Vystačilo to na 100 normálních a ještě nepatně mi zbylo.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od:
|
Vloženo: 23.08.2008 13:37:23.
ID: 5184.
|
|
Napíšu ještě základní poměr z učebnice (Bláha, Kadlec, plhoň)! Bílky, Krupicák, van. cukr(1 : 2 : 0,08) Cukr samozřejmě rozdělit na třetinu na zasypání a dvě třetiny na vaření! Bye.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: jana
|
Vloženo: 26.08.2008 15:36:38.
ID: 5192.
|
|
Mě se tedy nezdá,že by nešli bílky s cukrem přešlehat!Jé je,párkrát se to našim lidem povedlo,no a pak jsou ty bílky použitelné max.do kokosek
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: karlos
|
Vloženo: 26.08.2008 16:49:24.
ID: 5194.
|
|
Asi druhá Jana: Hm, nás to tedy učitel učil, že se nepřešlehaj, ne že ne tak snadno, ale skoro vůbec......ale netvrdim že to nejde, záleží na obsahu cukru. Budu-li to šlehat hodinu tak to asi povolí......to je jasný. V bílkovém krému je toho cukru ale hodně tak by k tomu dojít nemělo. U piškotové hmoty už bych to v klidu nezkoušel. Pro Janu(asi č. 1) : Načasování vaření a šlehání není zas takový problém, jak píšete stažení z plotny sníží teplotu, ale já psal o chvilce, ta teplote jen tak neklesne....radši doleju vodu, opatrně. Bílky s cukrem musí být před přiléváním cukru vyšlehané kvalitně, platí to zejména u bílko-ovocného krému na indiány, protože po zalití cukerným roztokem už hmota nenabyde na objemu. Nechat vyšlehané bílky chvíli jen tak....to se taky nic nestane. Jde o několik minut, ne o desítky minut. Spíš jde o to nedat do cukru moc vody, dávky jsou nastaveny pro jednotlivé druy cuk. roztoků. Já už to tam leju od oka. Karel.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: Jana 2
|
Vloženo: 28.08.2008 15:10:50.
ID: 5202.
|
|
Když si vzpomenu co všechno nás ve škole učili..:-)A co nás pak učili ostřílení páni cukráři.Ale to je asi všude stejné
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Mraky,bouřka - bílkový krém
Od: karlos
|
Vloženo: 29.08.2008 9:05:01.
ID: 5206.
|
|
Jana: já dávám přednost té škole. Je dobré vědět že existuje amylosa a amylopektin:-)
odpovědět
|
| | | | | | | | | | | | | | | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je sobota sobota 12. října 2024
svátek slaví Marcel, zítra Renáta
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|