Reklama
|
Přidat příspěvek do diskuse
Odpovídáte na příspěvek 'Cech zmrzlinářů?' |
Od: děda |
Vloženo: 13.05.2006 15:35:26 |
Dobrý den všem. Měl bych všeobecný dotaz. Jsou u nás v Česku zmrzlináří nějak sdružováni v nějakém profesním cechu? Proč se ptám? Jak tak občas slyším a čtu různé příspěvky kolem zmrzlin tak se zamýšlím, kde a kdo má vlastně ten správný názor na vše kolem zmrzlin. " Ruku na srdce", ve většině jde hlavně o výdělek. Procestoval jsem pár států v evropě, ochutnal mnoho druhů zmrzlin i také u nás a od různých výrobců. Mohu říct, že zmrzliny jsou to, co neodmyslitelně patří k létu. Bohužel, jsem dosti často narazil a hlavně v našich končinách na zmrzliny tak zvané ve většině "Balkánské a podobné" které co do kvality hlavně příchutě nešly vůbec srovnat s mnohými skutečnými balkánskými zmrzlinami. Jsou skoro všechny stejné chuti a silně kyselé. Mám pocit, že složení jejich zmzlin se sestává mnohdy jen z vody, cukru,kyseliny citrónové, barviva Ečka, nějakého univerzálního stabilizátoru (možná bílků) a názvu. Jednou jsem si nechal dát u takového výrobce 12 porcí do krabičky a doma jsme pořádali soutěž v uhodnutí druhů. Bohužel moc úspěchů nikdo neslavil, jen tehdy když hádal podle možné barvy. Přesto lidé si tyto zmrzliny kupují. Samozřejmě tito "chemici" mají podstatně nižší náklady na výrobu než spousta zmrzlinářů, ktěří vyrábějí nejen tradičně ale hlavně ze surovin mnohých renomovaných (nebudu jmenovat) výrobců ktěří ručí za kvalitu a chuť vyrobených zmrzlin. Pak se mnohdy stává aby i náš zmrzlinář na úkor kvality chce dohnat ony chemiky. Bohužel. Jak vím tak v Itálii jsou výrobci zmrzlin zruženi v cechu a jistě si pak mezi sebou hlídají i případné nepoctivce. Proto ten dotaz. A co by se s tí dalo dělat, aby zde byla případně legistlativně nebo kontrolně nastavena laťka všem! ...a přece se točí, zmrzlina! |
|
|
|
Dnes je čtvrtek čtvrtek 14. listopadu 2024
svátek slaví Sáva, zítra Leopold
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|