Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: vánoční perníčky'

Od: IvaM

Vloženo: 27.10.2011 7:53:41

Milá Veruško,
jsem amatérská pekařka perníčků pro radost, řátelům i děten do školky, ale poradit můžu.
Měkké budou všechny perníčky, které obsahují víc než "pár lžic" medu. Fígl je v tom, že perníky s vyšším podílem medu budou při pokojové teplotě na talíři měknout, perníky s malým podílem medu tvrdnout. A netrvá to nijak dlouho, tak 2-3 dny. Jediné, co by vám mohlo trošku vadit je to, že tyto perníčky se tak "nenafouknou", ale to se dá napravit tím, že vyválíte vyšší placku pro vykrajování. A tady je můj odzkoušený recept:

Perníčky

300 g hladká mouka (250 g + asi 50 g

150 g med (nejlépe tmavý)

50 g máslo (nakrájené na kousky)
100 g cukr moučka
2 žloutky
1 lžíce rum
1 lžička perníkového koření
1 lžíce kakao
1 lžička soda (mírně vrchovatá)

Med rozehřejeme, aby byl hodně tekutý (ale ne horký, srazil by se žloutek). Přidáme do něj máslo,rum a žloutky a dobře rozmícháme.V menší misce důkladně smícháme cukr, perníkové koření, kakao a sodu. Nad velkou mísu položíme síto, postupně do síta přidáváme část mouky a část zbylých sypkých surovin. Spolu prosejeme a postup opakujeme, dokud nepoužijeme celých 250 g mouky.
Všechny sypké suroviny pak ještě alespoň 2x prosejeme, aby se soda rovnoměrně rozmíchala,
jinak se mohou na perníčkách tvořit při pečení bubliny.

Do sypké směsi pak nalijeme rozehřátý med a zpracujeme dohromady.
Lepkavé těsto vyklopíme na pomoučený vál a postupně zapracováváme zbylých 50 g mouky.
Někdy je potřeba mouky ještě přidat, někdy stačí 50 g - podle hustoty medu a velikosti
žloutků. Konečné těsto by se nemělo už lepit, mělo by být hladké.
Toto těsto není nutné nechávat do druhého dne odležet, naopak pokud se ihned zpracuje, perníčky jsou hladší.
Oddělíme kousek těsta - když je tužší, můžeme ho prohníst v rukou, změkne. Pokud bylo delší dobu v lednici a je hodně tvrdé, nechte ho při pokojové teplotě nějakou dobu povolit - med v něm "změkne" a bude se líp zpracovávat. Další radou je na chvíli ho v sáčku vložit do nahřáté trouby, ale pozor na teplotu!
Vyválíme plát asi 4 mm (mezi fólií nebo podsypáváme moukou) a vykrajujeme perníčky. Pokud se těsto lepí k formičkám, ponoříme hranu před vykrojením do hladké mouky.
Na zkoušku upečeme jeden perníček - podle výsledku upravíme výšku plátu. Pokud se zdá, že
perníčky nedrží tvar, můžete přidat mouku.

Pečeme: 180 C (horkovzdušná trouba)
8 - 10 minut (podle velikosti perníčku)

Pozor: Při vytahování z trouby budou perníčky na omak měkčí, jakoby "nedopečené". Nevracejte je do trouby "dopéct", vysuší se a budou tvrdé.
Nejlépe vyzkoušet jeden upéct a chvíli počkat, vychladnutím se "zpevní".

Tento recept není moc vhodný na pečení chaloupek a perníkových stromečků (při pokojové teplotě
perník měkne a stromečkům se ohýbají větvičky).


Poleva:

1 bílek (40 g)
180 g mletého cukru
20 g šťávy z citronu
1 lžička solamylu
Mletý cukr prosejeme na velmi jemném sítu. Citronovou šťávu překapeme přes jemné sítu a pakteprve odměříme 20 g. Ušleháme z bílků hustý sníh a postupně zašleháme zbytek.
Polevu uchováváme v lednici v šroubovací zavařovačce, nejlíp se s ní pracuje druhý den.

Leštění perníčků:

1 menší vejce
1 lžička vody
1 lžíce kuléru (nasucho roztavený krystal.cukr do hnědé barvy, zředěný horkou vodu na konzistenci sirupu)
Všechny případy opatrně rozmícháme, aby se nevytvořilo ve směsi hodně bublin. Potom přecedíme přes sítko (zachytí nám "vlákna" bílku, které by na perníčku vypadaly nepěkně).
Leštíme 1 den staré perníčky, které jsou už a ještě tvrdé (v čersvě upečených by se leštící směs vpila do pórů perníčků a vznikly by tmavé trhliny - nevypadá to pěkně). Troubu rozehřejeme tak na 150 oC. Každý perníček potřeme leštící směsí, skládáme na plech a dáme na 1 minutu do trouby a pak vytáhneme. Nejlepšé je natírat širokým štětcem, který nezanechává bublinky. Pracujte raději jen s půlkou plechu, ať na perníčkách nezůstává syrová směs moc dlouho. Čím rychleji se dají po natření do troby, tím pěkněji pak vypadají.
Tento postup se dá zopakovat i 2x.



Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.