Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Kynuté těsto '

Od: Karlos

Vloženo: 02.06.2009 17:33:19

Zdravim. Měl bych pár dotazů na knuté těsto, protože ho vyrábím rád a snažím se také o dokonalost, ehm.
Technologii mám myslim si docela zmáklou, kvásek, poměry a td. Jde mi ale o fázi kynutí. Učili jsme se co si pamatuju, že těsto se má nechat kynout zhruba hodinu, což obvykle nechávám, ale zde bych potřeboval mít jasno, protože po vykynutí vždy těsto přetužím a začnu tvarovat koláčky, buchty a td....často mám ale pocit, že mi ty výrobky už pak nechtějí dokynout, i když je uzavřu v improvizované kynárně s horkou vodou.....možná dělám chybu, a je třeba nechat těsto kynout jen půl hodiny a zpracovat dříve, protože kvasinky se mohou vyčerpat????
Vzpomínám si na poslední pokus o koblihy, které ne a ne vykynout, přestože těsto kynulo pěkně.

Nově je zde recept na koblihy, vzpomínám i na starší s popisem zkušenosti autora z Ňěmecka, či Rakouska, ovšem ani jeden neuvádí množství rumu, jakoby to nebylo důležité....no snad není jedno dám-li tam 3 lžíce, nebo deci...???
Otázka je jak důležitý je význam rumu v těstě a zabraňování průsaku mastnoty....dává se do většiny profi koblih rum?
Nedávno jsem objevil dost chutné koblihy a ve složení samo byla uvedena jen mouka, droždí, tuk,cukr, vejce a nejsem si jistý ale asi tam nebylo ani mléko....přitom koblížky to byly dobré....hádám tedy je podstatná spíš technologie a zlepšující přípravky....

Taky by mě zajímala závislost technologie a pórovitosti. Uprofi výrbků se setkávám spíše s většími póry menšího počtu, kdežto u mých " domacích pokusů" je více pórů, ale jemnějších.....dá se to nějak vysvětlit krom působení zlepšujících přípravků?

Zatím díky, Karlos.


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.