Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: Kde jsou cukráři?'

Od: Johny

Vloženo: 14.05.2009 16:53:48

Všem děkuji za Vaše názory a doufám, že další ještě budou.
S vámi všemi musím souhlasit.
Co se týče peněz za cukrařinu, to už jsme několikrát probírali. Ve většině provozů jde opravdu o těžkou a špatně placenou práci ... je pak těžké z toho malého platu utrhnout ještě nějakou tu korunu na další vzdělávání.
Co se týče stavu naší cukrařiny vs. náhražky, polotovary ... Je to opravdu problém, a to v tom, že málo který cukrář u nás, ale jsou tací!, má opravdu kvalitní základy a znalosti na to, aby dokázal obejít tyto náhražky. Když mluvím se svými o něco staršími kolegy, musím uznat, že v některých podnicích se jim těchto základů dostalo, od našich ja já říkám " cukrářských mistrů fachmanů", kteří nám kamsi úplně vymizeli. Což je pro nás, ta největší škoda, protože se od nich máme hodně co naučit!!!
I já musím přiznat, že po pár letech své praxe se snažím dopídit oněch základů co mi chybí, ale jde to ztuha. Kvalitní odborná literatura v českém jazyce není skoro dostupná a o podnicích, kam by člověk mohl nastoupit a tyto kvalitní základy se doučit, se musím přiznat moc nevím. Většina provozů je dnes bohužel pod tíhou ekonomické situace a tak je donucena víc než na kvalitu hledět na kvantitu, možná i z nezlalosti technologií a surovin, nedostatku kvalifikovaných lidí ... sáhnout k oněm připraveným polotovarům.
Možná jediné, co nám cukrářům může pomoci je zahraniční zkušenosti.
Další z věcí, kde si myslím, že je zakopaný pes, je kvalita dodávaných surovin. Málo tlačíme na naše dodavatele, aby nám do provozů dodávali kvalitní zboží! Ne ty odpadkové smíchaniny, nahnilé a plesnivé ovoce, ztužovače plné "Éček" bez chuti, rostlinné šlehačky, které vydrží i snad jaderné záření ...
Poslední dobou marně přemýšlím, kudy z tohoto zamotaného kruhu ven. Kde začít?
Možná právě tím, že se budeme pídit po základech. Nevím, podle jakých osnov se učí na těchto oborech dnes, přeci jenom už jsem docela dlouho ze školy. Musím však přiznat, že když porovnám, například učebnici technologie tady u nás např. s možná se dá říci učebnicí zahraniční kulinářského institutu, jsou informace obsažené neporovnatelné, co se týče rozpětí témat, tak i detailů a to i v rozboru jednotlivých surovin, jejich fungování .... A to se domnívám, že našim cukrářům chybí. Ty správné základy a dokonalá znalost surovin. Na to navazuje i dostupnost surovin, ale ta nebude do té doby, dokud nebudeme znát základy a nebudeme je na trhu vyhledávat a tlačit na jejich dodávání. Domnívám se, že v tomto má kuchařina u nás před cukrařinou ohromný náskok.
O tom, že pár nadšenců nenechá naši cukrařinu padnout ... No já se bojím, že nás pár nadšenců toho moc nezachrání. Pokud nedojde k tomu, že se začne "rodit" nová generace cukrářů, se zájmem o obor a s kvalitními základy, tak za pár let, si budeme všichni kupovat nakrabičkované "cukrářské amarouny" v supermarketech!!!
A věřte mi, že pár nadšenců to nezachrání. Sám jsem poznal, že člověk může být sebelepší, ale bez skvělého týmu pracovitých a šikovných lidí kolem sebe, toho opravdu moc sám nevzládnete. Moc rád bych tímto poděkoval všem svým skvělým šikovným cukrářským kolegům, od kterých jsem se toho mnohému naučil a budu doufat, že ještě naučím.
A co vlastně dnes vyžaduje náš zákazník? Co největší zákusky za nízkou cenu. Ale proč tomu tak je? To máte jako s čokoládou. Když si koupíte tabulku méně kvalitní čokolády, tak ji sníte celou. A proč? Protože jediné co cítíte je sladkost a i po snědení celé tabulky, nemáte skoro žádný požitek. Ale jak je to, když si koupíte tabulku kvalitní tmavé čokolády? Nevím jak vy, ale mě stačí nechat na jazyku rozpustit pár čtverečků a nemusím sníst celou tabulku, protože si užiji tu nádhernou chuť, která mě naplní, potěší, pohladí ... Nemám potřebu sníst kvanta. Je to o plnosti chuti. Zkusme navést naše zákazníky na cestu chuti, kdy zákazník i po snedění několika soust, bude potěšen chutí, bude vědět jakou chuť ten krém má ... Vždyť přeci cukrařina není o tom, že se zákusků má zákazník najíst, my cukráři se máme starat o to, aby zákusek či dezert byl opravdu jen takovou sladkou tečkou ...

Přeji Vám všem příjemné sladké tvoření ...

Johny


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.