Reklama
|
Přidat příspěvek do diskuse
Odpovídáte na příspěvek 'Re: listové šátečky' |
Od: Johny |
Vloženo: 26.03.2009 20:47:50 |
Vážený Oldo,
vím z vlastní zkušenosti, že dnešní kvalita pudinku je naprosto jiná než bývala, když jsem pudink vařil doma jako kluk. Pudink připravený z dnes prodávaného prášku je řídší než byl kdysi, o chuti se ani moc nezmiňuji. Já vám navrhuji toto řešení, nekupujte si pudink, ale uvařte si poctivý klasický základní žloutkový krém, který vaříme my cukráři. Co vy na to? Tady je receptura i s postupem -
750 ml mléko (polotučné nebo plnotučné), 0,170 - 0,200 kg cukr krupice (kdo jak má rád sladké), 0,100 kg krémový prášek (kukuřičný škrob - v obchodech jej najdete pod označením - Maizena), 0,020 kg vanilkový cukr
- !!! záměrně jsem vynechal 0,055 kg žloutky, protože při nedokonalém provaření, by mohl krém kontaminován bakteriemi salmonely !!!
- část studeného mléka si dáme stranou a rozmícháme v něm škrobový prášek (Maizenu)
- zbytek mléka a cukr přivedeme v hrci či kastrólu k varu, na chvíli odstavíme a do směsi vmícháme mléčnou směs škrobu (pokud se nám škrob nepodařilo dokonale rozmíchat a utvořili se nám hrudky, přecedíme)
- postavíme zpět na oheň a přivedeme opět k varu, je důležité krém řádně provařit - to poznáme tak, že krém nejenom zhoustne, ale zároveň nemá škrobnatou chuť
- do řádně provařeného krému zamícháme vanilkový cukr a krém vylijeme na čistý talíř nebo plech, v tenčí vrstvě nám bude rychleji chladnout - povrch mírně pocukrujeme moučkovým cukrem - moučkový cukr se nám na krému rozpustí a zabrání vzniku tuhého škraloupu
- vychladlý krém si pomocí ručního šlehače rozšleháme dohladka a přidáme změklé máslo (na máslový krém 1 : 1, na máslový žloutkový krém 5 dílů krému a 1 díl másla) - kdo přidá máslo tužší, mohou se mu utvořit v krému hrudky másla, pak je nutné krém v misce mírně nahřát na míse s horkou vodou, ale opatrně, ať krém nenahřejete moc
- do takto připraveného krému již můžete přidat různé přísady - např. rum, griotku ...
Tak Oldo, doufám že to pomůže a tenhle krém vám opravdu krásně zatuhne a nebude jako polévka. Kdyby bylo něco nejasného, napište.
Přeji mnoho úspěchů ve sladkém zkoumání.
S pozdravem Johny |
|
|
|
Dnes je středa středa 4. prosince 2024
svátek slaví Barbora, zítra Jitka
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|