Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: PRACUJETE V CUKRAŘINĚ? JAKOU MÁTE ZKUŠENOST?'

Od: Johny

Vloženo: 24.02.2009 10:42:41

Vážená paní Libi,

ptáte se nás, zda má cukrařina budoucnost. Já se domnívám, že ano, ale pouze tehdy pokud na tento obor začnou chodit mladí lidé se zájmem o tento obor. V dnešní době je tomu stále tak, že většina studentů tohoto oboru se jde pouze "něčím vyučit". Z třiceti žáků, pak zůstanou u oboru třeba jen dva. Otázkou tedy je, zda vaší dceru vůbec toto řemeslo láká, protože pokud ne, zbytečně ztratí 3 roky tím, že se bude připravovat na složení zkoušek a poté stejně bude hledat jinou práci. Rodiče by se hlavně měli ptát svých dětí, co hlavně ony chtějí studovat a po jejich volbě je v tom podporovat. Chápu, že mnohdy musí být vzata v úvahu i ekonomická stránka věci.

Cukrářské řemeslo je sladká řehole, je to práce nelehká, leckdy špatně placená a i v dnešní době stále nedoceněná. Ale na druhou stranu je to velice kreativní, nádherné řemeslo, které nás všechny kteří ho vykonáváme s láskou, naplňuje uspokojením z dobře odvedené sladké práce. Kdybych dnes i po všech zkušenostech co mám se mohl rozhodovat znovu, neměnil bych!
V dnešní době ze všech stran slyším, nejsou šikovní cukráři! Ať už jsou to hotely, restaurace, kavárny či malé rodinné cukrářské provozy. Hodně lidí od oboru odchází a to hlavně z důvodu nedocenění naší práce. Přesto stále pevně věřím, že se nám to podaří změnit. Nebude to ale ze dne na den a nepůjde to samo.
Píšete, že by se vaše dcera případně rozhodovala mezi cukrářským a kuchařským oborem. Upřímně řečeno, jako kuchařka by si asi vydělala více, alespoň z informací co mám já. Zároveň píšete, že tam u Vás je pouze obor kuchař - číšník a že dcera nechce jít pracovat do hospody.
Já jsem vystudoval učiliště jak já říkám v "horní dolní" obor cukrář - zaměření pro výrobu na tehdy SOU Nová Paka. Zde jsem se naučil velmi kvalitním základům řemesla, ze kterých mohu při své další praxi vycházet. Poté jsem absolvoval několik odborných cukrářských kurzů a ve svém další vzdělávání hodlám i pokračovat. Sedm let jsem poté působil v malé okresní cukrárně , kde se nám s týmem šikovných cukrářek podařilo tvořit krásnou a poctivou cukrařinu, kterou postrádám i v leckteré cukrárně tady v Praze. Jak praví přísloví - "Není vše zlato, co se třpytí". Tím chci jen říci, že i malá cukrárnička nebo hospůdka na menším městě či vesnici, může mnohého řemeslníka lecčemu naučit.
Totéž platí i o školách a učilištích. Vše je závislé na tom, zda člověk má své řemeslo opravdu rád a vzdělává se dále. Příkladem dávám i své bývalé učiliště, dnes SŠGS Nová Paka. Za mých učńovských let jsem jezdil na soutěže a zůstávali jsem dá se říci více méně pod stupínky vítězů. Jak roky plynuly, mistrové odborného výcviku, (hlavně díky hlavní mistrové odborného výcviku paní HAVLOVÉ, které děkuji i já za přípravy na soutěže) se dále v oboru vzdělávají a pracují s novými polotovary a surovinami. Předané zkušenosti zúročují žáci tohoto oboru ziskem zlatých medailí a ocenění nejenom na českém poli gastronomie - Gastro Hradec ..., ale jak jste si mohli přečíst, žačce třetího ročníku oboru cukrář Janě Dostálové se podařilo přivést Zlatou olympíjskou medaili z IKA V Erfurtu, tudíž ocenění nejvyšší!
Není proto nikde řečeno, že když se cukrář vyučí řemeslu na učilišti "v horní dolní", nemůže se stát cukrářem v prestižní restauraci nebo hotelu.
Takže ať už se dcera rozhodne pro studium jakéhokoliv oboru, měla by o to mít především sama zájem a Vás prosím, podpořte ji v jejím snažení.

Takže přeji mnoho zdaru a štěstí při volbě povolání.

S pozdravem cukrář Johny.


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.