�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Slavnostn Dobov dort

Autor:
Datum vyd�n�: 25.03.2022
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6829

Pprava karamelu: Cukr krupici nechme pozvolna za stlho mchn rozpustit, a se upra do zlatohnda. Ihned ho nalijeme na olejem namazan papr na peen a nechme ho dobe ztvrdnout.

 


Tradiní slovenský dort
obtínost: 2

Tsto:
275 g moukového cukru 
250 g mkkého másla nebo Hery 
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker 
4 vejce 
200 g polohrubé mouky 
50 g Solamylu Dr.Oetker 
1 KL Kypicího prášku do peiva Dr.Oetker 
špetka soli

Krém:
250 g mkkého másla 
130 g moukového cukru 
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker 
50 g prosetého kakaa 
1 PL rumu 
voda

Karamel:
200 g cukru krupice 
trochu oleje na namazání papíru na peení


1. Nastiháme si 6 papír na peení na pokrytí dna dortové formy (tverce, které po upnutí do formy zastihneme zespodu podle formy). 
2. Píprava tsta: cukr, máslo a vanilínový cukr šleháme, dokud se suroviny nespojí. Mouku, kypicí prášek, Solamyl a sl prosejeme a stídav s vejci zašleháme do našlehaného tuku. Dno dortové formy vyloíme papírem na peení, na který nateme 3 PL tsta tak, aby nebylo natené a k okraji formy (2-3 mm od okraje necháme volné). Peeme v pedeháté troub pi teplot cca 180 °C po dobu asi 13-14 minut. Takto postupn upeeme 6 placek. Upeené placky necháme vychladnout a stáhneme papír. 
3. Píprava krému: cukr zalijeme vodou tak, aby byl ponoený a uvaíme z nho svtlý sirup (tzv. „na nitku“, tj. aby z vaeky nekapal, ale táhl se jako souvislá nitka). Za obasného míchání necháme sirup vychladnout. Máslo vyšleháme s kakaem a vanilínovým cukrem do pny. Do vyšlehaného másla pilijeme vychladlý sirup a vyšleháme hladký krém. Nakonec zašleháme do krému rum. Dáme do chladu. 
4. Píprava karamelu: Cukr krupici necháme pozvolna za stálého míchání rozpustit, a se upraí do zlatohnda. Ihned ho nalijeme na olejem namazaný papír na peení a necháme ho dobe ztvrdnout. (Po vychladnutí meme dát karamel na asi 30 minut do lednice.) Nakonec rozdrtíme karamel válekem na drobné krystalky (nap. v igelitovém sáku nebo na vále). 
5. Trochu krému odloíme na konené dozdobení bok dortu. Krém nateme na všechny placky a naskládáme je na sebe stídav placka-krém. Horní placku nateme slab. Pak odloeným krémem poteme boky dortu. Dort posypeme rozdrceným karamelem a necháme ho v chladu do druhého dne uleet. 

TIP: Pokud bychom dort posypali rozdrceným karamelem a ped servírováním, byly by krystalky více matné a dort by nevypadal tak slavnostn. 

TIP 2: Pro zjednodušení pípravy a obmnu chutí meme dort zdobil polevou, cukrovou rýí nebo oíšky – na Slovensku je tento tradiní dort servírován s rzným dekorováním ke všem slavnostní píleitostem jako jsou narozeniny, sezónní svátky nebo svatby. Na Slovensku prý také platí, e ím víc vrstev placek, tím je dort lepší.


Vytisknuto dne 09.12.2023 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku