| �l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) | 
| 
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. | 
| Poleva z merunk | 
| Autor: Josef Holub Datum vyd�n�: 04.02.2022 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6810 | 
| Lehce kysel chu merukov polevy harmonizuje skoro se vemi pchutmi. Nkdy se do n pidvaj ovocn nebo likrov pchut. Merukov poleva se t nkdy pouv rovn jako vpl v peivu nebo kolch nebo i jako jejich potr. | 
| 
 
 Meruková poleva sestává z cukru, vody, citronové šávy a merukového demu. K této smsi pidáme pes síto protlaenou Do 80 ml vody pidáme 120 g cukru s dochucením citronové šávy a pivedeme do varu. Po rozpuštní této smsi pidáme pes síto protlaenou merukovou marmeládu a dále vaíme, a  poleva dosáhne patiné konzistence. Tohoto stavu bývá dosaeno asi po 8  a 10 minutách vaení. Ješt teplou sms procedíme ješt jednou pes jemné síto za úelem získání sklovité podoby. Meruové tverce 1 balíek listového tsta Tsto necháme roztát. Vyrolujeme na pomounném podkladu. Vykrojíme tverce o rozmru 10x10 cm. Vykrojené tverce  vloíme na plech vyloený peícím papírem. Hrany poteme vodou. Na dalším tverci vymákneme dlek o velikosti meruky. Tento tverec vloíme na pedtím vytvoený tverec (bez dlku). Dlek vymaeme merukovou marmeládou a vloíme do nho meruku. | 
| Vytisknuto dne 31.10.2025 ze serveru |